Hlavní obsah

Powell požádal Turky o pomoc a míří do Bruselu

Novinky, Iveta Kramešová, ČTK
ANKARA/BRUSEL

Americký ministr zahraničí Colin Powell ve středu požádal Turecko o logistickou pomoc spojeneckým jednotkám v Iráku. Zítra se šéf americké diplomacie chystá do Bruselu, kde projedná s představiteli EU uspořádání poválečného Iráku. Jednat bude i se svým českým protějškem Cyrilem Svobodou.

Foto: Město Nový Jičín

Sídliště Máj před revitalizací

Článek

Turecko by mělo zásobovat pohonnými hmotami americké jednotky v severním Iráku a umožnit evakuaci amerických zraněných na tureckou základnu Incirlik.

Žádost vyjádřil Powell při dnešním jednání se svým tureckým protějškem Abdullahem Gülem v Ankaře, kde je Powell na jednodenní návštěvě. Je to vůbec první zahraniční návštěva, kterou Powell od vypuknutí války v Iráku podnikl.

Šéf americké diplomacie také požádal, aby Ankara povolila tranzit humanitární pomoci do severního Iráku a usnadnila přeshraniční obchod mezi severním Irákem a Tureckem. Powell také opakoval přání Washingtonu, aby Turecko nevysílalo jednotky do severního Iráku, protože by to podle USA mohlo destabilizovat oblast ovládanou Kurdy.

Vztahy Ankary a Washingtonu vážně ochladly, když Turecko nedovolilo počátkem března Američanům rozmístit na tureckém území jednotky pro pozemní intervenci v Iráku ze severu. Turci poté alespoň otevřeli Američanům svůj vzdušný prostor.

Turecko jako člen NATO je tradičním spojencem USA. V irácké krizi však turecká vláda čelí odporu veřejnosti a obavám z oživení separatistických tendencí Kurdů. V zemi se pořádají četné protiválečné demonstrace.

Powella čekají rozhovory s jeho evropskými kolegy

Ve čtvrtek navštíví Powell Brusel, kde má o situaci v Iráku jednat s ministry zahraničí ze zemí NATO, EU a Ruska. Šéf americké diplomacie se tak sejde k jednání i s českým ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou.

Evropské zdroje již naznačily, že Powellova návštěva neurychlí rozhodnutí Evropy ohledně poválečného uspořádání Iráku.

"Nezříkáme se těchto setkání. Bylo by ale mnohem lepší, kdyby k podobné schůzce došlo ještě před válkou," uvedl mluvčí řecké vlády; Řecko v současné době unii předsedá.

Představitelé EU upozornili Powella na to, že by hlavní úlohu při obnově Iráku měla sehrát OSN. "OSN má jedinečnou kapacitu a zkušenosti právě z obnovy států, které sužovala válka," sdělila Emma Udwin, mluvčí EU. Spekuluje se také o možné úloze Severoatlantické aliance.

Přestože Francie v posledních dnech oznámila, že je ve válce na straně USA a Británie, nadále trvá na tom, aby ústřední úlohu v Iráku hrála OSN. "Potřebujeme legitimní iráckou vládu, kterou by provázela OSN jako nástroj její legitimity," řekl francouzský ministr zahraničí Dominique Villepin s tím, že "budoucnost Iráku nemůže být zajištěna vojenským pořádkem zavedeným zvenčí". 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám