Hlavní obsah

Povstalci obsadili polovinu Haiti

Právo, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PORT-AU-PRINCE

Pouhé dvě stovky haitských rebelů dokázaly v neděli večer obsadit druhé největší haitské město Cap Haitien. Nyní se chystají zaútočit přímo na metropoli. Vojenská operace se čeká už od pondělí a podle signálů by mohla být zahájena dnes.

Foto: Alena Oudová

Plzeň a pivo k sobě neodmyslitelně patří, pivovar byl donedávna nejčastějším cílem turistických návštěv města.

Článek

Prezident Jean-Bertrand Aristide, jenž kontroluje už sotva polovinu území, přitom ještě v neděli zahájil v Port-au-Prince karneval, aby prokázal své odhodlání vzpouru odrazit. O jeho odchodu od moci však uvažuje už i mezinárodní mise v zemi.

"Myslím, že do dvou týdnů získáme kontrolu nad celým Haiti," řekl během oslav vítězství v Cap Haitien vůdce povstalců Guy Philippe. "Všichni tu na nás čekali, nikdo už nechce, aby Aristide zůstal," dodal jeho kolega Gisele Buleti.

Boj o město netrval dlouho. Zahynuli při něm asi jen dva lidé, rebelové vypálili všechny čtyři policejní stanice a propustili vězně. Tam je však čekají vedle Aristidovy policie, jež má v zemi roli armády, také ozbrojené skupiny prezidentových přívrženců.

Cizinci opouštějí Haity

V noci na dnešek mělo vypršet původní ultimátum, kdy se Aristidův režim měl pod mezinárodní patronací dohodnout na rozdělení moci s politickou opozicí tak, aby prezidentovi zůstala funkce, ale do vlády by vstoupila opozice.

Ta však nemá s ozbrojenými povstalci, kteří v zemi drží hlavní iniciativu, žádné otevřené kontakty, a podle svých velitelů je rozhodnuta prezidenta svrhnout. Diplomatické zdroje včera sdělily, že i mírová mise připouští, že k dohodě nedojde a pro Aristida v politickém životě Haiti už místo nezůstane.

Z Haiti zatím odjíždějí cizinci. Už minulý týden stáhly Spojené státy část úředníků svého velvyslanectví a rodinné příslušníky. K ochraně úřadu bylo vysláno 50 příslušníků námořní pěchoty, oznámila včera agentura Reuters.

Včera i Francie vyzvala své občany, aby karibský ostrov opustily. Foto: Velitel haitských povstalců Guy Philippe (vpravo) včera v hotelu Mon Joli oslavoval dobytí města Cap Haitien.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám