Hlavní obsah

Povodně ve střední Evropě zabily desítky lidí

Pokračující déšť ve střední Evropě způsobil rozsáhlé záplavy v Německu, Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku, Chorvatsku, Švýcarsku a Slovinsku. Poškozené jsou tisíce kilometrů železničních tratí a silnic. Záplavy si navíc vyžádaly desítky mrtvých; jen Bulharsko hlásí 11 úmrtí, Rumunsko 18. V zemích často prší od poloviny července.

Článek

Mezi nejhůře postižené země patří Bulharsko. Naposledy tam zemřel při bouři muž, kterého v neděli v noci usmrtil blesk. V zemi vydatně prší s několikadenními přestávkami od 11. července. Poslední vlna srážek trvá déle než týden.

Sofie škody odhadla na stovky miliónů eur.  Úřady vyplatí jako okamžitou pomoc postiženým rodinám tisíc leva (asi 7,8 tis. Kč). Vážně postiženo jich bylo zatím více než sedm tisíc. V provizorních ubytovnách - tj. ve školách, kasárnách a tělocvičnách - nyní žije kolem 14 tisíc Bulharů. Vláda požádala o pomoc Evropskou unii.

Přerušené železnice a mrtví

Záplavy postihly rovněž sever Chorvatska. Tamní lidi ohrožuje rozvodněná řeka Mur. Ochromena je doprava v několika regionech, včetně oblasti Knin ležící asi 150 kilometrů od Záhřebu. 

Stejné problémy hrozí i sousední Slovinsko. Tamní obyvatele ohrožují i sesuvy bahna. Ty přerušily i mezinárodní železniční spojení mezi Lublaní a Záhřebem. Rozmohlá půda zničila i dům v Mariboru. Zatím není známo, zda byl někdo uvnitř. K nejohroženějším patří východ země kolem města Celie a oblast nedaleko města Krško. Armáda tam postavila provizorní mosty. Slovinská vláda odhadla škody na milióny eur.

Rozvodněné řeky zabíjely i v Rumunsku. Tamní tragické statistiky se zastavily na 18 mrtvých. Povodně zasáhly 31 ze 41 administrativních jednotek v zemi. Se záplavami bojuje i východ Maďarska, kde už lékaři nařídili očkování několika desítek lidí na tyfus a žloutenku typu A.

Povodně v SRN a Rakousku

Záplavy dnes dorazily i do Německa. V Bavorsku přerušily dopravu na železnicích a dálnicích vedoucích do letoviska Garmisch-Partenkirchen a v Kemptenu. Policie uzavřela i most nedaleko města Murnau na východě země. Úřady se obávaly, že by se mohl pod masou valící se vody zřítit. Výrazně omezená je i doprava směrem na Mnichov.

V alpském regionu Allgäu voda postihla hlavně obce Immenstadt a Sonthofen. V Kemptenu vyzvala policie majitele aut, aby si je převezli do bezpečí.

Lehce zraněna byla devatenáctiletá dívka, která dostala smyk na silnici B310 mezi Wertachem a Unterjochem v Allgäu a vjela na zaplavenou louku, kde se její převrácené auto dostalo pod vodu. Vytáhl ji řidič nákladního vozu, který nehodu viděl. Dívka ji přestála ve vzduchové bublině, která se vytvořila v kabině vozu.

Na hranicích s Rakouskem sesuvy podmáčené půdy izolovaly město Balderschwang. Vídeň uvedla, že při rozmarech počasí zemřela v pondělí v noci žena. Ve štýrském Gasenu ji zavalilo bahno.

Škody i ve Švýcarsku

Povodeň ve Švýcarsku se podle úřadů šíří rychleji než takzvaná stoletá voda v roce 1999 a země počítá už nyní s miliónovými škodami. Pod vodou jsou části hlavního města Bernu, v centrálním Švýcarsku se vylily z břehů nesčetné řeky. Vodní hladiny jezer stoupají do rekordních výšek.

Zaplaveny jsou také části Interlakenu. Grindelwald a Lauterbrunnen voda odřízla od okolí a tisíce lidí byly evakuovány. V kantonech Uri a Schwyz ve vnitřním Švýcarsku jsou uzavřeny dálnice a ochromena železniční doprava. Řeky se vylily z břehů také ve vysokohorském Davosu. V rekreačním středisku Klosters bylo nutné evakuovat 70 obyvatel tamního domova důchodců.

Meteorologové varují, že deště zatím nepřestanou a lze očekávat silný trvalý déšť s až 100 litry na metr čtvereční. Částečné uvolnění situace by mohlo přinést až dnešní odpoledne.

Reklama

Související články

Záplavy v Rumunsku vyhnaly z domovů 5000 lidí

Vydatné dešťové přeháňky rozvodnily řeky na jihovýchodě Rumunska. Na pět tisíc lidí bylo z bezpečnostních důvodů evakuováno, stovky vesničanů jsou odříznuty...

Záplavy a bouře sužují Maďarsko a Rakousko

Nepříznivé počasí si v Maďarsku vyžádalo první oběť. V obci Zsirán na západě země zabil v pondělí blesk 20letého muže. Před bouří se ukryl pod střechu,...

Rumunsko je pod vodou, 13 mrtvých

Záplavy vyvolané dlouhotrvajícími přívalovými dešti již způsobily ohromné škody na třech čtvrtinách rumunského území. Při povodních zahynulo nejméně 13 lidí...

Výběr článků

Načítám