Hlavní obsah

Postřelená Pákistánka žádala v OSN o právo na vzdělání pro každé dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Šestnáctiletá Pákistánka Malalaj Júsufzaiová promluvila v pátek v budově OSN v rámci své kampaně na zajištění vzdělání pro každé dítě. Je to její první veřejné vystoupení od loňského října, kdy ji střelili příslušníci radikálního islámského hnutí Tálibán do hlavy, protože prosazovala právo dívek na vzdělání.

Foto: Reuters

Malalaj Júsufzaiová na archivním snímku.

Článek

Malalaj řekla, že útok tálibů nic nezměnil v jejím životě a dodala, že si Tálibán ”myslel, že kulka nás může umlčet, ale neuspěl”. Současně zdůraznila význam vzdělání: „Extremisté se báli a bojí knih a tužek. Bojí se žen.“ Uvedla, že bojuje za práva žen, protože „ty trpí nejvíce“.

Vyzvala politiky, aby podnikli rychle akce, které zaručí, že každé dítě bude mít právo chodit do školy. „Nechte nás vzít si knihy a pera. To jsou naše nejsilnější zbraně. Jedno dítě, jeden učitel, jedna tužka a jedna kniha mohou změnit svět. Vzdělání je jediným řešením. Vzdělání je na prvním místě.“

Současně požádala světové mocnosti, aby změnily svou politickou strategii a podporovaly mír.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun označil Malalaj za „naši hrdinku“. „Vyzývá nás, abychom plnili své sliby a investovali do mladých lidí a dali na první místo vzdělání,“ řekl.

Na světě nemá asi 57 miliónů lidí přístup ke vzdělání a čtvrtina mladých žen nemá ani ukončený první stupeň základní školy.

Dívku střelili do hlavy

Tálibán na Malalaj zaútočil právě proto, že prosazovala vzdělání dívek a žen. Dvojice útočníků udeřila, když se dívka s desítkou spolužaček vracela ze školy v dodávce. Zastavili dodávku na rušné ulici ve městě Mingora. Malalaj zasáhli do hlavy. Zraněny byly ještě dvě další školačky. [celá zpráva]

Navíc psala blog, kde popisovala situaci v pákistánském údolí Svát, když je ovládl Tálibán. [celá zpráva]

Postřelenou Malalaj loni převezli z Pákistánu do Británie, kde se podrobila operacím, které jí zachránily život. Od té doby žije v Birminghamu.

Reklama

Výběr článků

Načítám