Hlavní obsah

Posledních deset let bylo nejteplejších za 170 let měření

Uplynulých deset let bylo dosud nejteplejší dekádou, kterou vědci zaznamenali od roku 1850, kdy se začalo provádět měření. S odkazem na tři globální výzkumné a meteorologické agentury to uvedla stanice BBC. V posledních pěti letech byla podle nashromážděných dat průměrná světová teplota o více než jeden stupeň Celsia vyšší, než v době před průmyslovou revolucí.

Foto: NASA, Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Posledních pět let bylo na naší planetě nejteplejších v historii měření NASA

Článek

„Naše sdružené údaje o globální teplotě se shodují v tom, že se rok 2019 přidává k ostatním letům od roku 2015, které byly pěti nejteplejšími dosud zaznamenanými roky,” prohlásil Colin Morice z britské meteorologické agentury, která svoje údaje představila společně s americkým Národním úřadem pro oceány a ovzduší (NOAA) a americkou vesmírnou agenturou NASA.

Posledních pět let bylo nejteplejších v historii, oznámila NASA

Věda a školy

Dosud nejteplejším zaznamenaným rokem je rok 2016, v němž růst teplot významně podpořil klimatický jev El Niño. Loni zase padly absolutní teplotní rekordy v mnoha evropských zemích, například ve Francii, Německu, Holandsku, Belgii a Lucembursku. V Austrálii tehdy překonala průměrná letní teplota absolutní rekord o téměř jeden stupeň.

„Každá dekáda od 80. let byla vždy teplejší, než předchozí desetiletí,” poznamenal Morice, podle nějž bylo posledních deset let nejteplejších od poloviny 19. století. Například v loňském roce byla průměrná teplota o 1,05 stupně Celsia vyšší, než jaký byl průměr v letech 1850-1900.

Poslední dekáda bude nejteplejší v historii měření, varovali meteorologové

Zahraniční

Na vině je vliv lidské činnosti

Řada vědců se shoduje na tom, že hlavní příčinou oteplování v posledních letech jsou emise produkované lidskou aktivitou. „Úroveň oxidu uhličitého je nejvyšší, jakou jsme kdy v naší atmosféře zaznamenali, a je tu jasná spojitost mezi množství CO2 a teplotou,” řekla Liz Bentleyová z britské královské meteorologické společnosti. „Jsme svědky nejvyšších světových teplot za poslední dekádu a budeme je vídat i nadále. Jak (úroveň) CO2 roste, uvidíme růst teploty,” dodala.

Kromě vzduchu se přitom podle výzkumníků oteplují také světové oceány. Z dat publikovaných tento týden vyplývá, že oceány loni pohltily rekordní množství tepla. Nárůst oproti minulým letům byl přitom největší za posledních deset let.

Oceány se oteplují, jako by v nich každou sekundu vybuchla atomová bomba

Věda a školy

Vědci kvůli přirozené nestálosti klimatu neočekávají, že by padaly teplotní rekordy každý rok. Britští meteorologové však předpovídají, že rok 2020 bude také velice teplý a světová průměrná teplota v něm bude o 1,1 stupně Celsia vyšší než v předindustriální éře. Bude tedy zřejmě ještě teplejší, než byl loňský rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám