Hlavní obsah

Poslanci EP falšovali podpisy kvůli stravnému

Právo, ik, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropský parlament čelí novému skandálu, který může vážně ovlivnit výsledek červnových voleb. Na povrch totiž vyplulo obvinění, že někteří europoslanci falšovali podpisy na prezenčních listinách, aby jim nepropadlo 262 euro (8646 korun) denní gáže (diety) za účast na zasedání EP.

Foto: archiv autora

Oblíbený slovenský herec Marián Labuda st. si už před lety získal také přízeň českého publika.

Článek

Informoval o tom minulý týden německý týdeník Der Stern, podle kterého se zjistilo, že podpisy na některých listinách se nápadně lišily od originálu. Předseda EP Pat Cox slíbil, že celou záležitost pečlivě prošetří. Oddělení administrativy EP údajně podezřívá některé poslance, že se za ně podepisoval někdo jiný.

Některé kluby zřejmě měly dokonce vyčleněného jednoho člověka, který "účast hlídal" - přitom neměla být stoprocentní, aby to nebilo do očí. Na falšování prý již loni v říjnu upozornil vysoce postavený zaměstnanec parlamentu Roger Vanhaeren, kterého znepokojilo, že některé podpisy neodpovídají originálu. K žádné radikální kontrole ale tehdy nedošlo. Obvinění se však vynořilo znovu, když rakouský poslanec Hans Peter Martin upozornil na nekalé praktiky svého kolegy z klubu Socialistů.

U diet však celý problém nekončí. Někteří poslanci si totiž ještě obstarávali potvrzení od taxikářů za jízdy, které nevykonali. Tučné částky jim také plynuly z proplacení letenek "drahých" leteckých společností, ačkoli ve skutečnosti létali "levnými" aerolinkami.

CO POSKYTUJE EP POSLANCŮM:

  • platy asistentů max. 12 305 eur (393 800 Kč)
  • diety v době zasedání EP 262 eur denně (8646 Kč)
  • cestovné na zasedání podle skutečnosti
  • na jiné pracovní cesty 3574 ročně (114 368 Kč)
  • příspěvek na všeobecné výdaje (poštovné, telefony, kancelář) ve výši 3314 (109 362 Kč) euro měsíčně (příspěvek se o polovinu krátí, zúčastní-li se poslanec méně než 50 % jednacích dnů, omluvou jsou pouze zdravotní či rodinné důvody)
  • pojistné, které zahrnuje úhradu nákladů na lékařskou péči, invalidní a starobní důchod
  • tříměsíční odchodné
  • odvoz z letiště a na letiště v místě, kde jedná EP

Zdroj EP

Poslanci totiž nemusí předkládat faktury za letenky, stačí pouze nahlásit cenu a eura putují do jejich kapsy. Pokud se všechna obvinění ukáží jako pravdivá, reputace parlamentu utrpí těžkou ránu. A to zrovna v době, kdy jedinou občany volenou instituci EU čekají volby, které tradičně doprovází malá účast voličů. Podle prognóz se letos k volebním urnám chystá jen 40 procent Evropanů. Voleb se poprvé zúčastní i Češi, kteří o 24 českých poslancích rozhodnou 11. a 12. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám