Hlavní obsah

Poslanci chtějí Mayové pučem odejmout možnost řídit brexit

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská premiérka Theresa Mayová čelí těsně před klíčovým úterním hlasováním o smlouvě s EU o brexitu další rebelii poslanců. V případě úterní porážky chtějí zbavit menšinový kabinet kontroly nad průběhem vyjednávání se špičkami Unie.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Podle britského tisku jsou do rebelie zapleteni především řadoví členové parlamentu, mezi nimi mnoho členů opozice i několik konzervativních exministrů. Nejméně dvě takové skupiny chtějí změnit jednací řád Dolní sněmovny tak, aby jejich návrhy měly přednost před vládní agendou. Tím by došlo k zásadní proměně staletí trvajícího řádu mezi exekutivou a legislativou.

Poslanci by touto cestou mohli pozastavit článek 50 Lisabonské smlouvy a brexit odložit. Zemi by to sice uvrhlo do ústavní krize, odpůrci brexitu by ale dosáhli svého.

Mayovou prý informace o poslanecké iniciativě šokovaly a připustila, že pokud poslancům záměr vyjde, „s brexitem může být konec“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám