Hlavní obsah

Posádku americké části ISS evakuovali kvůli problémům s tlakem

Moskva
Aktualizováno

Americká část Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) byla ve středu kvůli závažným technickým problémům evakuována. Původní zprávu o úniku čpavku však NASA dementovala. Dva američtí astronauti museli být přestěhováni do ruské části orbitálního komplexu, uvedla ruská vesmírná agentura.

Foto: archiv NASA

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)

Článek

Ruská tisková agentura Interfax uvedla, že unikl čpavek, i když ruská kosmická agentura to nezmínila. Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) později upřesnil, že se nejednalo o čpavek, nýbrž o potíže spojené s tlakem a rozvodem vody.

Do ruských modulů se z uzavřené americké sekce přestěhovali američtí astronauti Terry Virts a Barry Wilmore. Na orbitálním komplexu v současné době pobývá šest lidí – Italka, dvojice Američanů a tři Rusové.

„Bezpečnost týmu byla zajištěna díky rychlé akci samotných kosmonautů a astronautů a týmů na zemi v Moskvě a Houstonu,“ řekl šéf ruské mise Maksim Matjušin.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní vesmírná stanice ISS

Poslední vážné problémy se čpavkem měla stanice v roce 2013, kdy se rozbilo čerpadlo chladicího systému. Ten jako chladicí směs využívá čpavek. Závadu astronauti opravili v prosinci téhož roku během výstupu do volného prostoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám