Hlavní obsah

Porošenka vítali v Bratislavě odpůrci i příznivci

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Výkřiky „fašista“ provázely nedělní příjezd kolony s ukrajinským prezidentem Petro Porošenkem před bratislavský Prezidentský palác. Před palácem se sešli odpůrci i příznivci ukrajinského prezidenta.

BEZ KOMENTÁŘE: Protest proti Petru Porošenkovi v Bratislavě Video: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Nechápu, jak mohl náš prezident pozvat na oslavy sametové revoluce tohoto vraha. Vždyť je to fašista, který vraždí vlastní lidi,“ řekl Novinkám demonstrant Ondrej.

„Vraždění na Ukrajině je výsledkem politiky Ameriky a Evropské unie. Nesouhlasím, aby představitel nelegální moci v Kyjevě byl přijímán se všemi poctami na Slovensku,“ řekl rozhořčeně další z přihlížejících. „Nepodporuji separatisty, ale chci, aby se konflikty přestali řešit zbraněmi,“ dodal opodál stojící mladík.

Protestující drželi v rukou transparenty, které označovali Porošenka za vraha a nežádoucí osobu. Měli v rukou vlajky nikým neuznaného Novoruska i vlajky Ruské federace. Jeden z transparentů hlásal: Česko a Slovensko s tebou, Novorusko. Když se redaktor Novinek zeptal protestujícího, ve jménu koho za Česko vystupuje, dostalo se mu odpovědi, že s českými médii se nebaví.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ukrajinského prezidenta vítali v Bratislavě příznivci i odpůrci.

Na náměstí před Prezidentským palácem se objevili i příznivci Porošenka. „Chtěli jsme pozdravit našeho prezidenta,“ říkal jeden z nich. „Na našem území jsou cizí vojska a Porošenko se snaží situaci vyřešit. Doufám, že se mu to povede a nebudou další oběti,“ dodal.

Porošenko jednal v Bratislavě se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou. Ukrajinský prezident poděkoval Slovákům především za reverzní tok plynu.

„Před 25 lety jste si vybrali svobodu. Ukrajina nyní bojuje o svou svobodu a nezávislost. My se k ní dostáváme za velmi vysokou cenu, ale jsem přesvědčen, že zvítězíme“ uvedl Porošenko na tiskové konferenci.

„Slovenská republika trvá na dodržování suverenity, územní integrita a nezávislost Ukrajiny. Nikdo jiný, pouze občané Ukrajiny mají právo rozhodovat o vlastní cestě,“ uvedl Kiska.

Reklama

Výběr článků

Načítám