Hlavní obsah

Pompeo vyrazí do KLDR na jednání s Kimem

Washington

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo vyrazí ve čtvrtek do Severní Koreje, aby s vůdcem Kim Čong-unem jednal o pokračování jaderného odzbrojení KLDR. O již třetí návštěvě šéfa americké diplomacie v zemi, s jejímž lídrem se prezident Donald Trump pokouší vést dialog o jaderném odzbrojení, informoval v pondělí Bílý dům.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo

Článek

„Ministr Pompeo vyrazí do Severní Koreje 5. července ke schůzce se severokorejským vůdcem a jeho týmem, aby pokračoval v probíhající a důležité práci na denuklearizaci Korejského poloostrova,” řekla novinářům Trumpova mluvčí Sarah Sandersová.

Návštěva amerického ministra zahraničí v KLDR bude první od červnového summitu Trumpa a Kima v Singapuru, na kterém se severokorejský diktátor v dokumentu, jenž podepsal spolu s Trumpem, zavázal „usilovat o úplnou denuklearizaci Korejského poloostrova”. Pompeo jednal s představiteli v Pchjongjangu před singapurským summitem dvakrát.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump a jeho severokorejský protějšek Kim Čong-un.

Po summitu řada expertů amerického prezidenta kritizovala kvůli tomu, že učinil příliš mnoho ústupků a že podepsaný dokument neobsahuje žádné podrobnosti, jak by měl Pchjongjang na cestě k jadernému odzbrojení postupovat.

Reklama

Související články

KLDR brzy zlikviduje kosmodrom

Severokorejský vůdce Kim Čong-un slíbil americkému prezidentu Donaldu Trumpovi, že KLDR v rámci likvidace svých jaderných a raketových sil zničí i kosmodrom...

Výběr článků

Načítám