Hlavní obsah

Pomoc do Kašmíru přichází pomalu, lidé se bouří

– ISLÁMABÁD, DILLÍ

Pomoc po sobotním zemětřesení na pomezí Indie a Pákistánu, které si vyžádalo mezi dvaceti až čtyřiceti tisíce oběťmi, přichází pomalu. Obyvatelé nejvíce postiženého města Muzaffarábád jsou již tři dny bez jídla a pitné vody. V úterý pokračovali v demonstracích proti liknavému postupu vlády, které propukly už v pondělí. Ve městě se také rabuje.

Článek

"Lidé hladovějí," řekl Akram Šáh, který přežil zemětřesení. "Ztratili své rodiny i svůj majetek. Vše je pryč, lidé jsou pohřbeni pod troskami a nikdo jim nepomáhá."

"Devadesát procent obětí je stále pohřbeno pod sutinami. Jsme bezmocní. Město přestalo fungovat," popsal situaci v Muzaffarábádu činitel městského úřadu Masúd Rahmán. Zničeny jsou vládní budovy i školy.

 "Mnoho lidí tady proklíná vládu, že situaci nevěnuje adekvátní pozornost a my s nimi souhlasíme," uvedl student medicíny Ajub, která pomáhá obětem.

V Muzaffarábádu, kde se odhaduje počet obětí na 11 000, lidé zaútočili na vojenské automobily, aby si z nich vzali jídlo, stany a léky. Jedna skupina lidí přepadla pumpu, aby získala benzín. Potřebovali se ohřát a uvařit si jídlo, jenomže dřevo nechtělo chytit. Další zas ukradli vládní auta a džípy. Gangy mladíků také kradou motorky. Obchodníci proto začali střežit své krámky po celých čtyřiadvacet hodin a na podezřelé házejí kameny.

Muzaffarábád a Balakot jsou přitom jedněmi z míst, kam už se nějaká pomoc dostala. Právě do těchto nejvíce postižených míst se přepravuje těžká technika.

Pod troskami přežila matka se synem 60 hodin

V Islámabádu přežila pod troskami výškové budovy Margalla 60 hodin dvaatřicetiletá Iráčanka se svým synem. Vyprostili ji v pondělí večer záchranáři, kteří zaslechli, jak arabsky volá o pomoc. Jejich zázračné přežití umožnila vzduchová kapsa. "Je to zázrak. Nesmírně to podpořilo morálku," uvedlo pákistánské ministerstvo vnitra.

Dvaatřicetiletá žena a chlapec byli převezeni do nemocnice, kde lékaři označili jejich stav za stabilizovaný. "Utrpěli trauma, ale žádné vážné zranění," prohlásil představitel nemocnice Aršad Kochar. Žena má zlomenou nohu, hoch nemá žádné viditelné zranění.

Pod troskami Margally zůstává podle policie nadále asi 40 až 50 lidí, z nichž pravděpodobně již nikdo není naživu. Mezi nimi jsou i další dva členové zmíněné irácké rodiny, Švédka se třemi dětmi, nejméně jeden Ital, Španěl a Japonec.

Postižená Indie nabídla také pomoc

Pákistánu nabídla podporu i sousední Indie, která je tradičním rivalem Islámábádu. Pákistán prohlásil, že od Dillí přijme pětadvacetitunovou zásilku stanů, potravin a léků, odmítl však vrtulníky a vyloučil také společné záchranné operace při sporné kašmírské hranici. Přitom o vrtulníky žádal. V současné době jich mají záchranáři k dispozici 20.

V Indii zemřeli při zemětřesení  944 lidé. Čísla se zvýšila poté, co se záchranáři dostali do odříznutých vesnic. Zraněno bylo 4386 lidí a poškozeno na 30 000 domů, takže bez přístřeší zůstalo v Indii sto tisíc lidí.

Česká republika poskytne pomoc ve výši 25 miliónů korun. Tu musí vláda ještě schválit, krizový štáb však již řeší její  formu. Pákistán prý nemá zájem o záchranáře, ale o léky a potraviny. Také jsou potřeba chirurgové.

Červený kříž upřednostňuje při pomoci spolupráci s místními partnerskými organizacemi, které nejlépe vědí, jaká pomoc je potřeba.

Anketa

Pomůžete lidem v Kašmíru postiženým zemětřesením?
Ano, již jsem přispěl(a)
15,4 %
Ano, pomohu
24,5 %
Ne
60,1 %
Celkem hlasovalo 609 čtenářů.

Pomoc

Na ničivé zemětřesení na pomezí Pákistánu a Indie zareagovaly české humanitární organizace zřízením finančních sbírek. Přinášíme vám jejich přehled.

Reklama

Související články

Zemětřesení české občany zřejmě nepostihlo

Silné zemětřesení, které v sobotu ráno zasáhlo severní Pákistán, Indii a východní Afghánistán, zřejmě nepostihlo žádné české občany. Vyplývá to z informací,...

Výběr článků

Načítám