Hlavní obsah

Polští liberálové chtějí do vlády

– VARŠAVA

Liberálové z polské strany Občanská platforma (PO) nabídli konzervativcům ze strany Právo a spravdelnost (PiS) pokračování koaličních rozhovorů. V parlamentních i prezidentských volbách zvítězili kandidáti PiS. Konzervatici se poslední dobou klonili spíše k jednobarevnému menšinovému kabinetu s tichou podporou pravicových extrémistů ze strany Sebeobrana.

Článek

Polští liberálové v neděli poprvé po dnech vlekoucí se krize kolem tvoření nové vlády stanovili podmínky, za nichž jsou ochotni znovu jednat o podpoře kabinetu. Požadují, aby vládu sestavoval šéf PiS Jaroslaw Kaczyński, jenž ji přivedl k vítězství v zářijových volbách.

"Ať Jaroslaw Kaczyński převezme plnou odpovědnost za novou vládu," řekl novinářům předseda liberální PO Donald Tusk. V takovém případě by se podle něj mohla PO přidat k tvoření kabinetu. PiS a PO původně chtěly sestavit koaliční vládu, politici se ale neshodli na rozdělení ministerských křesel.

PiS navíc při jednání parlamentu přehlasovala PO, když k tomu využila radikální Sebeobranu, nacionalistickou Ligu polských rodin a Polskou lidovou stranu. Občanská platforma proto také chce, aby se PiS zřekla spolupráce s radikály a nacionalisty.

V Polsku vyhráli volby bratři Kaczyńští

Jaroslaw Kaczyński se jako předseda strany, která vyhrála parlamentní volby, měl stát premiérem. Kandidatury se ale vzdal, aby tak zvýšil šance svého bratra, jednovaječného dvojčete Lecha Kaczyńského v prezidentských volbách, jež se konaly krátce po parlamentních.

Místo Jaroslawa Kaczyńského PiS na premiéra navrhla Kazimierze Marcinkiewicze. "Pan Marcinkiewicz je kandidátem na premiéra, na tom se nic nemění," reagoval na dnešní výzvu PO poslanec PiS Adam Bielan.

Pokud se Marcinkiewiczovi nepodaří sestavit kabinet, Polsko zřejmě čeká vládní krize. Krajní variantou jejího řešení je vypsání předčasných voleb.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám