Hlavní obsah

Polský prezident dal omylem řád komunistovi Jaruzelskému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Nový polský prezident Lech Kaczyński, který je znám jako důsledný antikomunista, vyznamenal posledního prezidenta komunistického Polska, generála Wojciecha Jaruzelského. Kaczyńského lidé tvrdí, že omylem.

Článek

"Myslím si, že pracovníci prezidentské kanceláře, lidé, kteří Jaruzelského na vyznamenání navrhli, se dopustili vážného omylu," uvedl Kaczyńského mluvčí Maciej Lopiński. Prezident podle něj nečte všechna vyznamenání, která podepisuje.

Podle televize TVN Kaczyński udělil Jaruzelskému Kříž sibiřských vyhnanců. Pracovníci prezidentské kanceláře přinesli řád komunistickému generálovi minulý pátek k němu domů. "Jsem rád, že se prezident Kaczyński povznesl nad historické rozdíly," řekl potom novinářům Jaruzelski.

Právě strana Právo a spravedlnost (PiS), kterou vedl Lech Kaczyński se svým dvojčetem Jaroslawem, přitom Jaruzelského v minulosti ostře napadala. Loni dokonce navrhla generálovu degradaci a odebrání jeho vysokého důchodu. Tento krok však narazil na odpor většiny politiků, a to nejen levicových.

Řád pro Jaruzelského pobouřil politické vězně

Vyznamenání Jaruzelského pobouřilo válečné veterány a někdejší politické vězně. Kaczyńského mluvčí se domnívá, že za chybu bude některý z pracovníků prezidentské kanceláře potrestán.

Dvaaosmdesátiletý Jaruzelski, který žije v ústraní ve svém varšavském domě, je v Polsku vnímán různě. Pro jedny je to válečný veterán, který hrdinně bojoval ve druhé světové válce, pro druhé symbol násilného potlačení demokratického hnutí a invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968.

Bývalému nejvyššímu představiteli Polska jeho kritici hlavně vyčítají vyhlášení výjimečného stavu v prosinci 1981. Jeho cílem bylo především paralyzovat sílící opoziční odborový svaz Solidarita. Jaruzelski na svou obhajobu opakovaně prohlašoval, že jeho rozhodnutí bylo "menším zlem", jež údajně zabránilo sovětské intervenci v Polsku. Podle historiků ale takový zásah nehrozil.

Vyznamenání je za utrpení za války

Kříž sibiřských vyhnanců existuje coby polské státní vyznamenání tři roky. Je určen lidem, kteří byli během druhé světové války a po ní deportováni na Sibiř nebo do Kazachstánu. Kříž má být vyjádřením pocty za utrpení a za věrnost ideálům svobody a nezávislosti.

Jaruzelski ho nedostal neprávem. V roce 1940 byl deportován na Sibiř společně s rodiči potom, co sovětská Rudá armáda obsadila Litvu. Ve vyhnanství zemřel jeho otec a Jaruzelski tam onemocněl oční chorobou.

Reklama

Výběr článků

Načítám