Hlavní obsah

Polský premiér podá den po vstupu do EU demisi

– VARŠAVA

Posko přijde den po vstupu do Evropské unie o premiéra. V pátek to oznámil sám předseda vlády Leszek Miller. Po setkání s prezidentem Aleksanderem Kwaœniewským novinářům sdělil, že 2. května podá demisi. Reaguje tak na krizi ve své straně Svaz demokratické levice (SDL).

Foto: Dana Ehlová

Z vánočně vyzdobeného podloubí renesančních domů na všech čtyřech stranách Husova náměstí je krásný pohled na zámek.

Článek

Prezident Kwaśniewski poté sdělil, že v pondělí zveřejní jméno kandidáta na nového premiéra, informuje list Gazeta Wyborcza. Hodlá se setkat s předsedy parlamentních stran. Miller svůj záměr schválně odhalil s předstihem, aby usnadnil postavení nového kabinetu.

Nejžhavějším kandidátem na post polského premiéra je bývalý ministr financí Marek Belka. Ten však toto odmítl blíže komentovat do svého návratu ze zahraničí, odkud by se měl vrátit v nejbližších dnech, píše Gazeta. Belka byl v Millerově vládě v roce 2001. Po osmi měsících ve funkci však v červenci 2002 odstoupil. "Po osmi měsících v čele resortu jsem vyčerpal své zásoby energie a vracím se k práci ekonoma a analytika," uvedl tehdy.

Jako o budoucím premiérovi se rovněž hovoří o ministru vnitra Józefu Oleksym, který již premiérem byl od března 1995 do února 1996. Zmiňováno je i jméno vicemaršálka polského Sejmu Tomasze Nalecze.

Stranické rozepře

Polský premiér se na počátku března vzdal předsednictví v SDL. Část poslanců této strany, která patří k jádru kritiků Millerovy činnosti, v pátek oznámila založení nové politické strany - Sociální demokracie Polska.

Miller stál v čele SLD necelých pět let. Po německém kancléři Gerhardu Schröderovi, který počátkem února rezignoval na funkci šéfa SPD, je druhým předsedou sociálnědemokratické vládní strany, jenž svůj post opoustil. Změnu v čele SLD zapříčinila klesající podpora vládnoucí levicové koalice SLD a Unie práce, která kvůli nepopulárním úsporným opatřením vlády dosáhla historického minima a pohybuje se okolo 13 procent.

Millerova vláda, jež se loni v březnu stala menšinovou, zápasí se zpomalováním hospodářského růstu, zabředává do korupčních skandálů a do sporů kolem privatizace státních společností. To vše v době, kdy nezaměstnanost vzrostla na 18 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Strana polského premiéra Millera se štěpí

Část poslanců polského vládního Svazu demokratické levice (SLD) založila novou levicovou stranu - Sociální demokracii Polska. Je v ní i maršálem Sejmu Marek...

Výběr článků

Načítám