Hlavní obsah

Polsku začali vládnout populisté a nacionalisté

– VARŠAVA

Populisté a nacionalisté vstoupili do polské vlády. Prezident Lech Kaczyński v pátek jmenoval ministry navržené kontroverzními stranami Sebeobranou a Ligou polských rodin (LPR).

Článek

Koalice, kterou tvoří ještě konzervativní Právo a spravedlnost (PiS), bude mít v parlamentu většinu. Rozšíření kabinetu by mělo vyřešit vleklou krizi, s níž se potýkala dosavadní menšinová vláda.

Premiér Kazimierz Marcinkiewicz za to ale zaplatí vysokou cenu. Spojí se totiž s lidmi, kteří kvůli radikálním názorům dosud stáli na okraji politického dění a mimo jiné vyzývali k vystoupení Polska z Evropské unie.

Je to smlouva s ďáblem, hodnotí koalici političtí komentátoři. Obávají se také o obraz Polska v zahraničí.

Konkurentům Polska může nová vláda přinést víc peněz

České republice, Slovensku nebo Maďarsku může vstup populistů a nacionalistů do polské vlády přinést zahraniční investice. "Země spolu často o investice soupeří. Je pochopitelné, že se firmy dívají i na to, jak bude jejich kapitál v dané zemi přijat," míní analytik Tomasz Jerzyk.

Rozšíření vlády o radikály přitom Polsku zcela jistě ubere body. O tom svědčí mimo jiné nedávné rozhodnutí mezinárodní ratingové agentury Standard and Poor's, která zhoršila výhled hodnocení polských závazků.

Je to smlouva s ďáblem, hodnotí koalici političtí komentátoři. Obávají se také o obraz Polska v zahraničí. "Cena za parlamentní většinu je příliš vysoká," tvrdí například sociolog Zdzislaw Krasnodembski.

Jako vicepremiér a ministr zemědělství ve vládě zasedl šéf Sebeobrany Andrzej Lepper. Například o dotacích pro polské rolníky tak bude s Bruselem jednat člověk, který je znám jako odpůrce EU a vůdce zemědělských protestů.

Lepper byl mimo jiné odsouzen ke čtyřletému podmíněnému trestu kvůli zablokování polsko-německého hraničního přechodu. Odseděl si také dva měsíce ve vězení za to, když na jiného člověka zaútočil cepem, a proslul i vulgárními výpady vůči politickým konkurentům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám