Hlavní obsah

Polsko vyšetří tvrzení o věznicích CIA

– VARŠAVA

Polský premiér v sobotu oznámil, že nařídil podrobně vyšetřit tvrzení, že Polsko bylo hlavní evropskou základnou, kde americká výzvědná služba CIA tajně vyslýchala vězně podezřelé z terorismu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

"Dávám pokyn k detailnímu prošetření na všech možných místech s cílem přesně zjistit, zda existují nějaké důkazy o tom, že se něco takového v naší zemi dělo," prohlásil Kazimierz Marcinkiewicz v polské televizi. "Je nezbytně nutné tuto otázku uzavřít, protože by to pro Polsko mohlo být nebezpečné."

Premiérův mluvčí Konrad Ciesiolkiewicz sdělil, že neví, kdo vyšetřování povede, a nezná ani další podrobnosti.

Polští oficiální činitelé opakovaně popřeli pravdivost tvrzení čelné americké organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW), že CIA měla v Polsku tajnou věznici, v níž držela příslušníky teroristické organizace al-Kajdá, a že polská letiště sloužila k tajným letům americké výzvědné služby.

Kauzu rozpoutal americký list The Washington Post, který 2. listopadu napsal, že CIA má v zemích střední a východní Evropy tajné věznice, v nichž zadržuje a vyslýchá osoby podezřelé z příslušnosti k al-Kajdá. HRW pak uvedla, že má poznatky naznačující, že tyto věznice se nacházejí v Polsku a Rumunsku. Všechny postkomunistické země postupně existenci tajných vězení CIA na svém území popřely, včetně České republiky.

Otázka údajných tajných věznic a mučení zadržovaných lidí v nich patřila tento týden k hlavním tématům návštěvy americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové v Evropě. Riceová při zastávkách v Německu, Rumunsku, na Ukrajině a v Bruselu zdůrazňovala, že USA respektují své vlastní právo i mezinárodní závazky a zadržené vězně nemučí. Zatímco spojenci z NATO prý vysvětlení americké ministryně uspokojilo, Evropský parlament by měl příští týden jednat o vytvoření zvláštní vyšetřovací komise pro celou kauzu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám