Hlavní obsah

Polského ministra potopil nelegální zbrojní pas

Právo, Pavol Minarik
Varšava

Ve středu v pozdních nočních hodinách podal polský ministr spravedlnosti Cezary Grabarczyk nečekaně demisi, kterou premiérka a jeho stranická šéfka z Občanské platformy (PO) Ewa Kopaczová okamžitě přijala. Důvodem jeho odstoupení je zbrojní pas, který Grabarczyk získal nelegálně v roce 2012, když byl ještě vicemaršálkem Sejmu.

Foto: Profimedia.cz

Cezary Grabarczyk. Ilustrační foto

Článek

„Policie v Lodži zfalšovala protokol z povinné zkoušky na střelnici, které se vysoký představitel polského parlamentu tehdy vůbec nezúčastnil,” informoval ve čtvrtek deník Gazeta Wyborcza. Navzdory tomu jeden z lodžských policistů svým podpisem potvrdil, že Grabarczyk úspěšně složil zkoušku, dodal deník.

Lodžského prokurátora Krzysztofa Drygasa, který se případem zabýval, jeho nadřízení v minulých dnech z případu odvolali. Rozhodl o stíhání Grabarczyka i policisty, který protokol o zkouškách zfalšoval.

Drygas vzápětí informoval média, že prokuratura má k dispozici nahrávky, ze kterých vyplývá, že Grabarczyk získal zbrojní pas bez zkoušky na základě dobré známosti s náčelníkem policie v Lodži. „Za protislužbu mu navrhl dobře placenou funkci v prosperujícím státním koncernu,“ uvedl pro deník Gazeta Wyborcza.

Kopaczová ve čtvrtek oznámila, že požádá prezidenta Bronislawa Komorowského, aby novým ministrem jmenoval poslance vládní Občanské platformy Boryse Budku.

Reklama

Výběr článků

Načítám