Hlavní obsah

Polské cestovky vozí turisty do romských osad v SR

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Polské cestovní kanceláře v Zakopaném nedaleko slovenských hranic začaly nabízet jednodenní zájezdy na Slovensko. V rámci cesty je jednou z atrakcí také "typická romská osada". Jak informuje ve čtvrtek deník SME, některé cestovky sice nemají tento bod v oficiálním programu, ale autobus zamíří k osadě, aby si turisté život chudých Romů mohli prohlédnout.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Například cestovní agentura Trip nabízí ve svém katalogu trasu: Levoča, Spišský hrad, Poprad a romskou osadu. Majitelé agentury tvrdí, že autobus jenom projede kolem romské osady.

"Někdy autobus na chvíli zastaví, nebo jen zpomalí, aby si turisté mohli romskou osadu vyfotografovat," cituje SME jednoho z pracovníků agentury.

Tvrdí, že o zájezdy je velký zájem. Hlásí se například mnoho Angličanů, kteří navštíví Zakopané. "Angličany zajímá, jak cikáni na Slovensku žijí, moc to chtějí vidět," říká.

Zájezdových autobusů z Polska, které zastavují u osady, si všimli také Romové z Žehry. "Podívají se na zdejší kostel a pak zatočí k osadě," říká jeden z nich.

Pokaždé se zde odehrává stejná scéna: romské děti běží k autobusu a chtějí od turistů sladkosti. Turisté si je fotografují, ale z autobusů nikdy nevystupují.

Reklama

Výběr článků

Načítám