Hlavní obsah

Policisté při srážkách v Kyjevě zmlátili do krve i exministra vnitra Lucenka

Kyjev

Nejméně deset lidí v sobotu nad ránem utrpělo zranění při konfliktu policie s davem opozičních demonstrantů v centru ukrajinského Kyjeva. Mezi hospitalizovanými je podle i bývalý ukrajinský ministr vnitra a spojenec vězněné Julije Tymošenkové Jurij Lucenko.

Foto: ČTK/AP

Jurij Lucenko dostal do hlavy několik ran obuškem.

Článek

Podle svědků utrpěl deset úderů do hlavy obuškem a je na jednotce intenzivní péče. Okolnosti incidentu nejsou jasné. Demonstranti už od počátku prosince fakticky táboří na centrálním kyjevském náměstí na protest proti rozhodnutí prezidenta Viktora Janukovyče zastavit jednání o přidružení země k Evropské unii.

Po dohodě ukrajinské vlády s Moskvou o posílení hospodářské spolupráce ale počet demonstrantů, stejně jako zájem médií o jejich akci, postupně klesá. Sobotní incident se stal před budovou kyjevského soudu, kde demonstranti zablokovali autobus s příslušníky policejní zásahové jednotky.

Utržil deset ran

Když skupina maskovaných mužů vypustila vozu pneumatiky a pokusila se ho převrhnout, policisté proti demonstrantům zasáhli. Lucenko utržil deset ran obuškem, ztratil vědomí a silně krvácel. Byl hospitalizován na jednotce intenzivní péče s podezřením na vnitřní krvácení.

Demonstraci před soudní budovou vyvolal páteční verdikt soudu, který odsoudil k vysokým trestům tři Ukrajince za to, že v roce 2011 údajně chtěli nedaleko Kyjeva vyhodit do povětří sochu bolševického vůdce Vladimira Lenina. Soud obviněným vyměřil trest šest let vězení za přípravu teroristického aktu.

Bezprostředně po vyhlášení rozsudku se před soudní budovou strhla rvačka, při níž policisté zranili dva opoziční poslance. Incident později vyvrcholil napadením Lucenka.

Reklama

Výběr článků

Načítám