Hlavní obsah

Policie ve Štrasburku zakazuje lidem vyvěšovat symboly proti NATO

– Štrasburk
Právo, nek

Spory ohledně vyvěšování vlajek a transparentů proti summitu NATO vzplály ve Štrasburku, kde se bude odehrávat první část jednání aliance. Místní policie se podle agentury AFP snaží instalaci těchto symbolů zabránit, což ale politici, zejména levicoví, ostře kritizují.

Foto: Yves Herman, Reuters

Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer

Článek

„Je to skandální a nepřípustné,“ prohlásil Daniel Cohn-Bendit, šéf frakce Zelených v Evropském parlamentu. „Zcela protizákonné,“ dodal na adresu policie profesor štrasburské univerzity Patrick Wachsmann, jenž se specializuje na otázku občanských svobod.

Od postupu bezpečnostních sil se distancovaly regionální orgány. V oficiálním prohlášení odmítly, že by policii vydaly nařízení zajistit odstranění transparentů v ulicích. Spor propukl poté, co štrasburští policisté začali navštěvovat domy a byty občanů, v jejichž oknech se objevily pacifistické vlajky nebo transparenty se sloganem „Nechceme NATO“.

Zašli i do domu komunisty Christiana Grosse, jehož synovi prý řekli: „Buď to sundáš, nebo to uděláme my.“ Syn jim vyhověl, ale otec hned druhý den ráno transparent do okna vrátil.

Postup policie omezuje svobodu

Postup policie odmítli nejen komunisté, ale i Francois Bayrou, šéf centristického Demokratického hnutí a předloňský neúspěšný kandidát na prezidenta. „Je špatné, když někdo nerespektuje svobodné vyjadřování názorů,“ řekl.

Starosta Štrasburku Roland Ries řekl, že francouzské úřady se obávají násilností při summitu. Avšak bezpečnostní opatření jdou podle něj daleko za hranici toho, co si představoval.

Na dubnovém summitu, kde si Aliance připomene 60. výročí svého založení, se očekávají desetitisíce odpůrců NATO z celého světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám