Hlavní obsah

Policie v Moskvě má na videu jednu z atentátnic

MOSKVA

Ruští vyšetřovatelé mají k dispozici klíčový záznam z bezpečnostní kamery luxusního hotelu Nacional, před kterým v úterý dopoledne odpálila neznámá atentátnice trhavinu umístěnou na vlastním těle.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Přestřižení pásky na rekonstruované silnici

Článek

"Na záznamu jsou jasně vidět dvě ženy. Domníváme se, že si povídaly s nějakou třetí. A pak už je jen výbuch," popsal novinářům inkriminovanou sekvenci videonahrávky ředitel hotelu Jurij Podkopajev.

Policie přitom již v úterý oznámila, že hledaná třetí žena je "kavkazského zevnějšku".

Byl to omyl?

Moskevský starosta Jurij Lužkov potvrdil, že policejní verze počítá s tím, že atentátnice ruskou metropoli vůbec neznaly. Zřejmě si dokonce myslely, že stojí před budovou Státní dumy.

Mluvčí Federální bezpečnostní služby (FSB) Sergej Ignatčenko týž den řekl, že "charakter posledních teroristických útoků v Čečensku, Moskvě a Miněralnych Vodach je identický jako v Turecku a Saúdské Arábii. Podle našeho hodnocení tyto události mají společné kořeny, jedinou logiku a finanční základnu," uvedl.

Podle něj veškeré teroristické útoky v Rusku v poslední době byly financovány al-Kajdou.

Výbuch trhal na kusy

Neobyčejná razance výbuchu, která šest obětí téměř roztrhala na kusy, byla podle expertů FSB způsobena ostrými úlomky kovu a šrouby, které atentátnice měla zřejmě v batohu na zádech.

Jako nejpravděpodobnější se vyšetřovatelům stále jeví čečenská stopa. "Jestli budou takové teroristické akty pokračovat, pak bude celý svět Čečence označovat za bandity a teroristy," varoval ve středu ve vysílání rádia Echo Moskvy bývalý šéf FSB Nikolaj Kovaljov.

Podle zástupce Hlavní správy pro boj s organizovaným zločinem Jurije Děmidova se ale nevylučují ani další možnosti, mimo jiné kriminální. V hotelu Nacional se podle některých informací scházeli vůdci zločineckých skupin.

Reklama

Související témata:

Související články

Sebevražedkyně zabila v Moskvě 6 lidí

Nejméně šest lidí přišlo v úterý o život a 14 jich bylo zraněno poté, co v centru Moskvy neznámá sebevražedkyně v automobilu odpálila nálož. Mezi oběťmi...

Výběr článků

Načítám