Hlavní obsah

Policie: Kelly vykrvácel z řezné rány na zápěstí

TOKIO/LONDÝN

Tělo nalezené v pátek poblíž obce Harrowdown Hill západně od Londýna skutečně patří britskému zbrojnímu expertovi Davidu Kellyovi, který podle všeho spáchal sebevraždu. Britská policie dnes oznámila, že Kelly pohřešovaný od čtvrtka zemřel na krvácení z řezné rány na zápěstí.

Článek

Podle policie byl poblíž jeho těla nalezeného u lesa nůž a léky proti bolesti. "Pitva ukázala, že příčinou smrti bylo zranění na jeho levém zápěstí", řekl policejní mluvčí.

"I když pokračujeme ve vyšetřování, nic v této fázi neukazuje na to, že by se na jeho smrti podílel ještě někdo jiný", uvedl mluvčí.

Pozůstalí ve svém prohlášení pro tisk zdůraznili, že vývoj událostí, k nimž došlo v uplynulých dnech kolem aféry s iráckými zbraněmi a kolem Davida Kellyho, byl "nesnesitelný". "Události, k nimž došlo v posledních týdnech, učinily Davidův život nesnesitelným a všichni, jichž se tato záležitost týká, by měli dlouho a seriózně přemýšlet," prohlásila rodina.

Kellyho manželka již dříve řekla, že její muž pociťoval obrovský tlak, když byl předvolán před parlamentní výbor vyšetřující okolnosti zprávy britské vlády z loňského září o Iráku.

Blair: Kellyho smrt tragédií, je třeba zdrženlivosti

Smrt vládního zbrojního experta a bývalého inspektora OSN Davida Kellyho, který byl zatažen do sporu mezi britskou vládou a televizí BBC, je "hroznou tragédií". V Tokiu to dnes řekl britský premiér Tony Blair, který je na návštěvě Japonska. Vědec byl pohřešován od čtvrtka. Jeho smrt vyvolala v Británii politickou bouři.

Blair také vyzval "politiky a média, aby projevili určitý respekt a zdrženlivost". "Doufám, že můžeme ponechat stranou spekulace a různá tvrzení a opačná tvrzení a umožnit, aby proces (vyšetřování) probíhal, jak má. Je to naprosto hrozná tragédie," řekl ministerský předseda, který také dal najevo smutek nad Kellyho úmrtím a vyjádřil soustrast jeho rodině.

Kelly byl zdrojem informací pro BBC

Kelly se v posledních dnech dostal do kontroverze kolem toho, že britská vláda údajně zveličila nebezpečí iráckých zbraní hromadného ničení, aby získala podporu pro válku v Iráku. S tvrzením, že vláda zmanipulovala za tímto účelem zářijovou zprávu o Iráku, přišla právě BBC. Britské ministerstvo obrany posléze označilo Kellyho jako zdroj informací, na jejichž základě BBC dospěla k závěru, že Blairův kabinet "nafoukl" zářijovou zprávu o iráckém nebezpečí, aby mohla lépe zdůvodnit válku v Iráku.

Kelly v úterý vypovídal před parlamentním výborem, který má zjistit, jak to vlastně se zprávou o iráckých zbraních bylo. Před tímto výborem potvrdil, že mluvil s novinářem BBC, který reportáž o údajně "nafouknuté" zprávě natočil. Současně ale trval na tom, že bezpochyby nebyl jediným zdrojem BBC v této aféře.

Kelly byl v parlamentním výboru podroben důkladnému výslechu a jeho přátelé tvrdí, že byl z celé záležitosti ve velkém stresu. Dva dny poté byl pohřešován. Jeho smrt může způsobit Blairově vládě značné politické škody. Kabinet bude muset čelit otázkám, proč odhalila Kellyho jako údajný zdroj BBC. Podle nejmenovaného poslance, který je ve vyšetřovacím výboru, uvedl, že Kelly byl "obětním beránkem". Podle poslance měl odvést pozornost od obvinění, že vláda zveličila iráckou hrozbu ve snaze získat podporu pro válku.

Blair svou cestu po Asii nepřeruší

Stejně tak kontroverze zastínila celou Blairovu cestu do Japonska a šéf opozičních konzervativců Iain Duncan Smith dal najevo, že by se premiér měl vrátit z cesty po Asii domů. Ale Blairův mluvčí dnes v Tokiu potvrdil, že předseda vlády bude pokračovat dál do Jižní Koreje, Číny a Hongkongu. "Pokračujeme dál, je to důležitá cesta", řekl.

Blair se dnes sejde se svým japonským protějškem Džuničiró Koizumim, s nímž by měl jednat o severokorejském jaderném programu i o případné účasti na obnově Iráku.

Tisk: Blair vystaven další politické krizi

Dnešní britský tisk zastává názor, že premiér Tony Blair je následkem velmi pravděpodobné sebevraždy vládního zbrojního experta Davida Kellyho vystaven další vážné politické krizi. Titulek v listu Daily Telegraph píše o Kellyho smrti jako o smrti "obětního beránka"; tvrdí, že Blair je nyní vystaven vůbec nejvážnější politické krizi od svého zvolení. Zatímco na Blairovi požaduje, aby se k záležitosti veřejně vyslovil, na ministru obrany Geoffu Hoonovi chce, aby "složil účty".

Daily Mail zveřejnil snímek, na němž je vedle Blaira a Hoona ještě Blairův tiskový poradce Alastair Campbell. Titulek zní: jste na to pyšní? Campbell má být podle řady náznaků rovněž zapleten do aféry kolem "nafouknuté" zprávy o iráckých zbraních.

Daily Mirror: Vláda Kellyho uštvala k smrti

Daily Mirror je přesvědčen, že Kellyho "vláda uštvala k smrti", zatímco Daily Express míní, že Kelly "byl předhozen vlkům". Podle Guardianu mohou být politické následky Kellyho smrti "nevypočitatelné". Independent míní, že Kelly, kterého popisuje jako "čestného člověka a věrného úředníka", se stal obětí nátlaku, jenž dosáhl "nesnesitelné míry".

Financial Times konstatují, že "smrt Davida Kellyho zasadila celé vládě Tonyho Blaira obrovskou ránu". "Pan Blair nedokázal přeměnit porážku (svrženého iráckého prezidenta Saddáma) Husajna v politický zisk", komentují FT a dodávají, že "neschopnost nalézt irácké zbraně hromadného ničení vyvolala u Britů i v britském tisku pochybnosti, zda válka proti Iráku byla vůbec oprávněná".

Reklama

Související témata:

Související články

Blair obhajuje právo na intervenci

Britský premiér Tony Blair zastává názor, že by mezinárodní společenství mělo zasahovat v zemích, jejichž vláda není schopná se postarat o své obyvatelstvo....

Výběr článků

Načítám