Hlavní obsah

Policie brání Italům v útěku na jih

Právo, DPA, nek

Italská policie se snaží zabránit úprku lidí na jih Apeninského poloostrova, kde je situace kolem infekce méně vyhrocená než na severu země. Úřady se obávají, že by se nákaza mohla dále nekontrolovaně šířit i v regionech, které jsou na tom zatím relativně lépe než třeba Lombardie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Krematoria na severu Itálie jsou zavalena rakvemiVideo: Reuters

 
Článek

Mnozí Italové ze severu se k odjezdu na jih odhodlali poté, co vláda v pondělí uzavřela výrobní provozy s výjimkou těch, které jsou pro minimální chod státu nezbytně nutné. Policejní hlídky na nádražích a pozemních komunikacích proto vracely Italy nazpět.

Například na nádraží v Miláně strážci pořádku neumožnili odjezd 120 osob, které chtěly nastoupit do vlaků mířících jižním směrem. Italové se snaží dostat i mimo pevninu. V Kalábrii v pondělí čekaly stovky aut na trajekty do Sicílie.

Nadějná zpráva: šíření koronaviru se v Itálii už tři dny v řadě zpomaluje

Koronavirus

Někteří odborníci mezitím konstatují, že Italové nebezpečí koronaviru zpočátku hrubě podceňovali, když nebrali pokyny místních úřadů příliš vážně a demonstrativně se scházeli v barech nebo dělali pikniky na veřejných prostranstvích. Podporovali je i někteří politici, například šéf Demokratické strany Nicola Zingaretti, který přijel koncem února do Milána, aby si připil se studenty.

„Naše ekonomika je silnější než strach. Pojďme na aperitiv, kávu nebo na pizzu,“ vzkázal pak na sociálních sítích – než byl sám pozitivně testován na koronavirus a skončil v domácí karanténě. „Milán se nezastaví,“ sekundoval mu tehdy starosta města Beppe Sala.

Do Itálie dorazila další humanitární pomoc z Ruska

Koronavirus

Podle psychologa z milánské univerzity Giuseppa Pantalea lidé často reagují nejprve smíchem na situace, když začnou být konfrontováni s nebezpečím smrti. „Tehdy to ale nikdo nebral jako reálnou možnost,“ řekl.

S tím, jak infekce postupovala, se měnil i přístup veřejných činitelů. Sociální sítě zaplavilo video, kde starosta Bari Antonio Decaro osobně vyhání z parku občany. „Běžte všichni domů, park se zavírá,“ volá na lidi, kteří za slunečného počasí relaxují na trávníku.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Italská policie

Reklama

Výběr článků

Načítám