Hlavní obsah

Poláci mají novou vládu, předčasné volby nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polští poslanci ve čtvrtek podle očekávání vyslovili důvěru vládě premiéra Marka Belky. O podporu parlamentu se Belkův kabinet ucházel již podruhé, před měsícem ji totiž nezískal. "Je to vláda, která garantuje, že nadcházející měsíce budou věnovány práci a ne předvolební kampani," řekl polský prezident Kwaśniewski.

Foto: Slevíci.cz
Článek

Pokud by ani dnes Belkova vláda důvěru neobdržela, konaly by se v Polsku předčasné volby. Jejich řádný termín připadá na podzim příštího roku. Zatím ale není jasné, zda Belkova vláda vydrží až do této doby.

Premiér totiž dnes poslancům slíbil, že znovu požádá o důvěru ještě letos na podzim poté, co jeho vláda předloží návrh státního rozpočtu na příští rok. Znovu by měl Sejm, tedy dolní komora polského parlamentu, hlasovat o důvěře vládě 7. října.

Dnes pro vyslovení důvěry kabinetu zvedlo ruku 236, proti bylo 215 poslanců. Jeden zákonodárce se zdržel hlasování. Koaliční vládu Svazu demokratické levice a Unie práce (SLD-UP) tak podpořili i někteří zástupci opozice.

Pro vyslovení důvěry byli mimo jiné poslanci Sociální demokracie Polska, kterou vytvořili bývalí politici SLD a která dříve odmítala pro vládu hlasovat. Kabinet podpořili i zástupci Federalistického parlamentního klubu a skupina nezávislých poslanců.

Předčasných voleb se obávají

Sociální demokracie Polska a Federalistický parlamentní klub svůj názor na vládu podle komentátorů změnily především proto, že obě menší strany neuspěly v nedávných eurovolbách.

Předčasné volby do polského parlamentu, které strany dříve společně s opozicí prosazovaly, by je mohly smést z politického dění. Někdejší ministr financí a bývalý polský zástupce v dočasné správě v Iráku Belka nahradil v čele vlády Leszka Millera, který 2. května podal demisi.

Miller se k rezignaci odhodlal po vleklých sporech uvnitř vládního Svazu demokratické levice. Vnitrostranické opozici musel čelit kvůli poklesu preferencí a popularity své menšinové vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Kwašniewski: za premiéra Belku

Marek Belka (52), exministr financí a polský zástupce v koaliční správě v Iráku, má největší šanci stát se šéfem polské vlády. Polský prezident Aleksander...

Polsko má novou vládu

Leszek Miller už není polským premiérem. Polský prezident Aleksander Kwaśniewski v neděli, den po vstupu Polska do EU, oficiálně přijal demisi jeho vlády....

Nová polská vláda parlamentem neprošla

Politickou krizi v sousedním Polsku se nepodařilo zmírnit. Zcela podle očekávání totiž nová vláda premiéra Marka Belky v pátek večer nezískala důvěru...

Výběr článků

Načítám