Hlavní obsah

Pokud bude prezidentem Juščenko, hrozí Ukrajině rozpad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ODĚSA

Pokud se prezidentem země stane Viktor Juščenko, chtějí Oděsa a Doněcká oblast ležící na jihovýchodě Ukrajiny samostatnost. V Doněcku v sobotu za oficiálního vítěze voleb, prorusky orientovaného premiéra Viktora Janukovyče, demonstrovalo 150 tisíc lidí.

Foto: Tomáš Nejedlý

Mistrem ČR v kategorii starších žáků se stali hokejbalisté HBC Hostivař

Článek

V Kyjevě statisíce demonstrantů naopak stále požadují, aby byl vítězem uznán proevropský kandidát Juščenko.

Samostatnost jihovýchodních oblastí v případě, že se oficiální výsledky voleb změní a Juščenko se stane prezidentem požadují starostové měst v oblasti a tři tisíce demonstrantů, kteří v Oděse vyjádřili podporu současnému premiérovi a oficiálnímu vítězi prezidentských voleb Viktoru Janukovyčovi, která z této oblasti pochází.

Oficiálního vítěze voleb Janukovyče zatím uznalo pouze Rusko, Čína a několik postsovětských republik.

Starostové řady měst i šéfové velkých podniků v Doněcké oblasti schválili rezoluci, podle níž si místní obyvatelé nárokují právo sami rozhodnout o osudu oblasti, pokud se Juščenko stane prezidentem. Společně s Krymem chtějí tyto ruskojazyčné oblasti vyhlásit referendum o vytvoření autonomní oblasti.

Má být svoláno shromáždění zástupců oblastí na jihu a východě Ukrajiny, které by projednalo možnost vytvoření "území nového Ruska". Nemělo by být závislé ani na Rusku, ani na Ukrajině.

Demonstrace proti demonstracím

Starostové z Doněcké oblasti vyzvali dosluhujícího prezidenta Leonida Kučmu, aby "přijal rozhodná opatření, která by ukončila aktivity politických a extremistických provokatérů a aby v případě potřeby v jistých oblastech vyhlásil mimořádný stav". Starostové rovněž požadují, aby bylo zastaveno vysílání televizních stanic Kanal 5 a Era, které nepřetržitě sledují průběh demonstrací a politické krize na Ukrajině.

"V důsledku protiústavních aktů opozice v čele s Viktorem Juščenkem se Ukrajina nachází před propastí občanské války," konstatují starostové z Doněcké oblasti ve své rezoluci.

V pátek se zastupitelstvo druhého největšího ukrajinského města Charkova usneslo, že zastaví platby do ústředního rozpočtu. Městská správa se tu podle agentury Interfax současně prohlásila za autonomní a nepodléhající Kyjevu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám