Hlavní obsah

Pohled do paneláku po explozi. Místo schodiště zůstala obrovská díra

Právo, Novinky, mif, ivi

Slovenští hasiči zveřejnili v sobotu večer první video, které zachycuje situaci uvnitř panelového domu v Prešově, kde došlo v pátek k výbuchu plynu. Schodiště se prakticky od shora až dolů zřítilo a hasiči neměli moc šancí, jak se vnitřkem budovy k lidem dostat. Při neštěstí mělo zahynout osm lidí, nicméně po poslední oběti záchranáři stále pátrají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zřícené schodiště po výbuchu v domě v PrešověVideo: Mestskí Hasiči Lipany, AP

 
Článek

Místo schodiště zůstala v panelovém domě jen obrovská díra. Statici se po prohlídce poškozeného paneláku kloní k názoru, že by se měl zbourat. „Vrchní poschodí jsou ve velmi špatném statickém stavu. Pravděpodobně se bude muset udělat asanace budovy. Vzhledem k situaci je to nejlepší řešení,“ řekl statik Jozef Polák deníku Korzár.

Kdo může za výbuch paneláku v Prešově? Policisté zadrželi šest lidí

Zahraniční

Hasiči přitom již v sobotu odpoledne dali jasně najevo, že za to mohli stavební úpravy. „Řeknu to natvrdo, s předělávkou a stavebními úpravami tohoto celého bytového domu hasiči nesouhlasili. Byly tam porušeny některé předpisy. To mohlo způsobit pád schodiště, kvůli čemuž jsme nemohli evakuovat vnitřek. Byla to svévole majitelů bytového domu,“ řekl ředitel prešovských hasičů Ján Goliaš.

Navzdory výhradám nebyly provedeny v domě patřičné úpravy. „Spor hasičů s vlastníky budovy trval více než dva roky,“ dodal Radovan Bránik, který vede organizaci Modrý anjel, jež pomáhá přímo postiženým.

V domě byla podle serveru Korzár nově zřízená plynová kotelna.

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila okamžik výbuchu v paneláku v PrešověVideo: Zdroj: Reštaurácia AL Dente, Mukačevská ulice, Prešov

Po poslední oběti se stále pátrá

Ředitel hasičů potvrdil, že hasiči našli v pátek pět mrtvých, šestou oběť v sobotu ráno a pak vyprošťovali tělo staršího pána. Poslední oběti byly z 10. a 11. patra.

Hasiči v sobotu odpoledne oznámili, že prohledali všechna podlaží paneláku a nenašli žádné další oběti. Slovenská policie přitom potvrdila, že poslední nezvěstná osoba by se měla nacházet ve 12. patře. „Hasiči tuto osobu zatím nenašli. Dvanácté podlaží bylo nejvíc zasaženo detonací a následným intenzivním požárem. Celkově se předpokládá, že počet obětí na místě neštěstí je osm, ale potvrzených a nalezených je stále sedm,“ uvedla policie.

Slovenští policisté v sobotu zadrželi celkem šest osob v souvislosti s tragickým výbuchem paneláku v Prešově. Zadržené byly osoby zodpovědné za terénní práce. Podle deníku Korzár jsou mezi zadrženými zástupci firmy i dělníci, kteří v pátek před výbuchem pracovali na Mukačevské ulici. Policie zajistila také techniku firmy, jako je automobil Nissan Navara a malý bagr.

Námitky hasičů nikdo neřešil. Před výbuchem v Prešově se dělaly stavební úpravy

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám