Hlavní obsah

Podle Britů je na Zemi nejtepleji za posledních tisíc let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Severní polokoule se ve 20. století oteplila nejvíce za poslední tisíciletí, myslí si britští vědci. A změny klimatu za posledních sto let jsou podle nich zase výraznější a trvalejší než oteplení ve středověku a ochlazení v 16. až 19. století.

Článek

Vědci z Východoanglické univerzity měřili změny ze zkamenělých ostatků zvířat, kmenů stromů či ledových útvarů. Zkoumali také teplotní rekordy a další "výstřelky" počasí jako nezvykle rychlý růst stromů. Pomáhali si přitom i starými deníky a zápisky.

Srovnáváním údajů od 9. století došli k závěru, že současné oteplení v důsledku emisí plynů se skleníkovým efektem je nejrozsáhlejší teplotní anomálií od té doby.

"V našich rekontrukcích minulosti je mnoho nejistoty. Na takto získaná data se musíme dívat s vědomím, že obsahují mnoho chyb," snížil trochu věrohodnost závěrů člen výzkumného týmu John Waterhouse. Přesto to ale podle něj vypadá, že současné období je nejteplejší za posledních více než 1000 let.

Reklama

Související články

Povedou se jednání o oteplování planety

Účastníci ekologické konference OSN se v sobotu domluvili na uspořádání nových celosvětových rozhovorů o globálním oteplování. Informovaly o tom světové...

Letošek byl nejteplejším rokem

Jako další důkaz o člověkem způsobeném oteplování planety označili vědci zjištění, že rok 2005 zlomil teplotní rekordy: celosvětově vyrovnal dosavadní rekord...

Výběr článků

Načítám