Hlavní obsah

Podezřelý z vraždy ministryně se přiznal matce

ČTK, Blahoslav Hruška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Mijailo Mijailovic (24), kterého minulou středu zadržela policie za vraždu švédské ministryně Anny Lindhové, se přiznal k činu své matce. Uvedl to v pondělí bulvární deník Expressen na svých internetových stránkách. Mijailovice matka navštívila ve vazební věznici Kronoberg, kde je zadržován ve speciální cele. Policii však svou vinu nadále popírá.

Foto: Vladimír Marek

Přednášející Jiří Rulc a Jiří Převrátil před zahájením přednášky.

Článek

Bělehradský deník Blic ve středu zveřejnil otevřený dopis předsedy Srbského svazu ve Švédsku Nikoly Janjiče. Ten se obává, že vražda Lindhové uvrhne do nepříznivého světla na 80 tisíc švédských Srbů. "Nůž, kterým byla zabita ministryně Lindhová, nikdy v rukou nedržel srbský národ ... Bojím se toho, aby média neoznačila za viníka náš národ," napsal Janjič.   

Pátrání policie končí

Dnešní list Dagens Nyheter v této souvislosti napsal, že počet policistů podílejících se na pátrání po vrahu Lindhové byl drasticky snížen, protože vražda je už považována za objasněnou. V příštích dnech je očekáván výsledek analýzy DNA ze stop na vražedné zbrani. Lovecký nůž nalezený na místě činu nyní zkoumají britští specialisté v Birminghamu.

Vrah měl psychické problémy

Mijailovic měl už v minulosti psychické problémy a také krátce po útoku na Lindhovou se snažil vyhledat psychiatrickou pomoc. Ta mu ale byla odmítnuta, údajně proto, že personál na pohotovostní ambulanci psychiatrického oddělení nepovažoval jeho stav za dostatečně vážný. Kvůli tomuto faktu se poté, co vyšel najevo, sneslo na švédský systém psychiatrické péče krupobití kritiky.

List Dagens Nyheter dnes v této souvislosti zveřejnil výsledky studie provedené lékařským institutem Karolinska, podle nichž více než polovinu všech násilných trestných činů (vražd a zabití) spáchají ve Švédsku lidé, u nichž byla diagnostikována psychická porucha.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám