Hlavní obsah

Počet případů záhadného zápalu plic v Evropě roste

Novinky, Jan Horák, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA/LUBLAŇ

Zřejmě další případy nového druhu životu nebezpečného zápalu plic se objevily ve Švýcarsku a ve Slovinsku. Jde o dva pacienty v Ženevě a jednu nemocnou v Lublani. Podle zdravotních úřadů obou zemí byli všichni postižení před nedávnem v Asii. Trpí příznaky těžké akutní dýchací nedostatečnosti (SARS). Švýcarští pacienti byli zachyceni na letišti v Ženevě, kde se sami přihlásili úřadům.

Foto: Josef Zajíc

Na startu si závodník bere mapu již v čase svého závodu.

Článek

Stav dvou pacientů ležících v izolaci ve Frankfurtu nad Mohanem je stabilní. Jde o lékaře a jeho tchyni, kteří přiletěli ze Singapuru v sobotu, a tak poprvé zřejmě zatáhli zhoubný virus nové formy nemoci do Evropy. Němečtí zdravotníci pracují v horečném tempu společně se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) na identifikaci viru vyvolávajícího nemoc. WHO hodnotí novou nemoc jako světovou hrozbu.

Zdravotníci jsou v pohotovosti

V Kanadě se mezitím podle zpráv tisku zvýšil počet nakažených novou chorobou na deset. V Číně a dalších asijských zemí na nemoc již nejméně devět lidí zemřelo. Ve Vietnamu, Hongkongu a Singapuru je na sto lidí v karanténě. V Malajsii a na Novém Zélandě byly zdravotnické úřady vyzvány k nejvyšší pohotovosti.

Do Číny míří tým WHO

WHO se dosud nepodařilo najít přímou souvislost mezi novými případy atypického zápalu plic a podobnou epidemií v jižní Číně. Prohlásil to v pondělí v Pekingu zástupce WHO Henk Bekedam, ale zároveň nechtěl možnou souvislost vyloučit. V Číně je v brzké době očekáván tým WHO, aby prověřil příčinu zápalů plic v jihočínské provincii Kuang - tung.

Čínská vláda již v únoru hlásila 305 případů neobvyklého zápalu plic. Pět lidí na tuto netypickou formu nemoci zemřelo.

Reklama

Související témata:

Související články

WHO varuje před zápalem plic z Asie

Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje před netypickou formou zápalu plic v Asii. Vydala proto varování před cestami do Hongkongu, Vietnamu a Singapuru,...

Výběr článků

Načítám