Hlavní obsah

Počet obětí zemětřesení v jihovýchodní Asii překročil 10 000

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA/COLOMBO

Nejhorší zemětřesení za posledních čtyřicet let mělo v sobotu ráno epicentrum pod mořem u pobřeží Sumatry. Podle posledních zpráv si vyžádal na 12 000 obětí. Zvedlo řadu přílivových vln, které zpustošily pobřeží zemí obklopujících Bengálský záliv a Andamanské moře. Američtí seizmologové uvádějí, že bylo páté nejsilnější od roku 1900. Mělo sílu 8,9 stupňů na Richterově škále.

Foto: Ondřej Smolka
Článek

K tisícům mrtvých je potřeba připočítat další tisíce nezvěstných a statisíce lidí, kteří uprchli do vnitrozemí před vlnami, které místy měly výšku deseti metrů

Přední německý seizmolog Rainer Kind varoval, že pohroma může pokračovat: "Přicházejí další poměrně silné následné otřesy. Prasklina v mořském dně je dlouhá asi 1000 kilometrů, je třeba počítat i s dalšími přílivovými vlnami." Kind kritizoval nedostatečný varovný systém:  "Bylo to zřejmě jedno z nejsilnějších zemětřesení na Zemi na sto let. Včasné varování mohlo mnoha obětem zabránit." Vlny tsunami se řítí rychlostí několika set kilometrů v hodině, přesto jim však "muselo trvat několik hodin, než dorazily ke břehům Srí Lanky. O varování jsem však nic neslyšel."

Nejpostiženější je Srí Lanka

Nejvíce postižen a byla Srí Lanka, tamní nemocniční a policejní zdroje hlásí 4500 mrtvých. Pohroma v tomto ostrovním státě údajně postihla na milión lidí.

Tsunami sem přinesla neskutečnou spoušť," uvedl ze Srí Lanky pro britskou BBC News Roland Buerk. "Auta jsou na stromech, domy zničené. Je opravdu nemožné si z místa, kde jsem, představit, kolik obětí tu asi je. Jen ve svém nejbližším okolí jsem viděl tři mrtvé - dva Srílančany a chlapce z nějaké západní země, vypadal, že je mu asi pět let. Nefunguje tady žádná nouzová pomoc, ve vzduchu nebzučí vrtulníky, aby zachránily lidi. Všechno funguje na principu pomoz si sám."

Srílanská prezidentka Čandrika Kumaratungová vyhlásila v zemi stav národní katastrofy. Vzhledem k vážným důsledkům přílivových vln po silném zemětřesení u břehů Indonésie požádala celý svět o naléhavou pomoc.

Tisíc sto mrtvých v Indii

Indický ministr vnitra Šivradž Pátil oznámil, že počet mrtvých v Indii dosáhl  3000. Nejvíce postižen je stát Tamilnádu, kde je mrtvých přes 1600. Uvedl to po schůzce krizového výboru vlády v Dillí.

Pláže v Tamilnádu se změnily v márnice. Moře na ně vyplavila těla rybářů. Podle místních obyvatel měla vlna výšku čtyř metrů. "Byl jsem v šoku, když jsem viděl spoustu rybářských lodí na hřbetě vlny, která si s nimi pohrávala, jako by byly z papíru," uvedl čtyřicetiletý P. Ramanamursy.  "Spousta lodí byla převrácených, ale rybáři se jich pořád drželi. Nakonec je však moře spláchlo."

Zemětřesení na Sumatře

Zemětřesení mělo epicentrum u západního pobřeží Sumatry asi 40 kilometrů pod mořským dnem. Tam dosáhly síly 8,9 stupně Richterovy škály. V Indonésii si vyžádalo na 4500 obětí na životech.

Postihlo především separatistickou provincii Aceh. Mohutné otřesy ve správních střediscích Banda Aceh a Medan vyvolaly paniku, tisíce lidí houfně utíkaly ze svých domovů. V Banda Aceh a v Lhokseumawe  bylo poškozeno několik domů, další strhla voda. V Banda Aceh se zřítil i největší hotel ve městě. Svědci uvádějí, že "země se třásla neobyčejně dlouho."  

Více než 200 vězňů uprchlo z tamní věznice poté, co přívalová vlna tsunami zvednutá ničivým zemětřesením zbořila zeď věznice. Utekli však ze strachu, že se utopí. Většina se jich záhy vzdala.

Další postižené země

Silně byly zasaženy Andamanské ostrovy ležící blíže k Sumatře. Na nich podle indických úřadů katastrofa způsobila smrt stovky lidí.

Thajské úřady podle agentur registrují kolem 300 mrtvých a na 4000 zraněných na jihu země, kde se nacházejí oblíbená turistická letoviska. Z Phuketu je hlášeno přes dvacet obětí.

V Malajsii zemřelo 40 osob.

Ze dvou třetin byl zaplaven další oblíbení cíl turistů - Maledivy, přes než se přehnala vlna vysoká 1,3 metru. Ostrovy přitom nad hladinu vystupují jen metr. Podle agentur je metropole Male ze dvou třetin zatopena a letiště nefunguje. "Rozsah škod je takový, že jsme se rozhodli vyhlásil stav nouze," řekl agentuře Reuters po telefonu Ahmad Šahíd z maledivského úřadu vlády. "Máme asi deset obětí, ale nadále nejsme schopni dostat se k lidem, kteří na mnoha ostrovech zůstali odříznuti." 

Celkový počet obětí se stále upřesňuje, protože ve všech oblastech postižených zemětřesením a přílivovými vlnami bylo přerušeno telefonní spojení i dodávky elektrické energie.

Reklama

Výběr článků

Načítám