Hlavní obsah

Počet obětí zemětřesení v Japonsku stoupá, sesuvy půdy pohřbily domy a silnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonské úřady evidují už 44 potvrzených obětí zemětřesení, které v noci na čtvrtek zasáhlo severní ostrov Hokkaidó. Raněno bylo 660 lidí. Záchranáři už nepátrají po žádných pohřešovaných. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Popraskané silnice, rozbořené domy - Hokkaidó se vypořádává s následky zemětřeseníVideo: Reuters

 
Článek

Nejvíce obětí si zemětřesení vyžádalo v městě Acuma o 4600 obyvatelích na jihu ostrova Hokkaidó. Otřesy zde vyvolaly velké sesuvy půdy, které pohřbily domy a silnice. V nedaleké regionální metropoli Sapporo byly škody hlavně na majetku.

V evakuačních centrech se nyní nachází kolem 2500 osob. Mluvčí japonské vlády Jošihide Suga informoval, že na odstraňování sutin se podílí 40 tisíc vojáků, policistů, požárníků a dalších pracovníků.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Zavalené ulicie v Sapporu

Čtvrteční zemětřesení vyřadilo dodávky elektřiny na celém severním japonském ostrově. Už v sobotu byly až na výjimky dodávky obnoveny. Kvůli výpadku v provozu továrny na výrobu převodovek v Tomakomai na Hokkaidu ale v pondělí stojí práce v 16 z 18 provozů automobilky Toyota Motor po celém Japonsku.

Japonský ministr obchodu Hirošige Seko vyzval 5,3 miliónu obyvatel ostrova i firmy, ať sníží užívání elektrické energie o 20 procent, aby se předešlo dalším výpadkům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám