Hlavní obsah

Počet obětí útoku na Londýn vzrostl na 53

LEEDS

Pumové atentáty 7. července v Londýně si vyžádaly 53 mrtvých. Hospitalizováno je stále 49 osob, z nichž osm je v kritickém stavu. V nové oficiální bilanci nalezených obětí to ve čtvrtek uvedl Scotland Yard.

Článek

Předchozí bilance hovořila o 52 mrtvých, 700 zraněných a desítkách pohřešovaných. Nejméně 40 osob zabily výbuchy náloží v soupravách metra a 13 lidí připravila o život exploze v městském autobuse.

Policie provedla řízenou explozi v Leedsu

V Leedsu, ve čtvrti Beeston, kde bydlel jeden z atentátníků Shehzad Tanweer, byla ve čtvrtek provedena další řízená exploze a bylo evakuováno několik desítek lidí.

Policie evakuovala místní občany dvěma poschoďovými autobusy a sdělila jim, že si s sebou mají vzít oblečení a věci na tři dny. V Leedsu bylo už v úterý evakuováno na pět set obyvatel.

Jamajčan žil u Lutonu

BBC s odvoláním na policejní zdroje uvedla, že čtvrtým atentátníkem je téměř jistě Lindsey Germaine narozený na Jamajce. Bydlel v Aylesbury, které leží v hrabství Buckinghamshire 20 kilometrů od Lutonu, kde se všichni atentátníci sešli a jeli společně do Londýna.

Policie tam už několik dnů provádí prohlídky, protože v městečku nalezla v úterý druhé auto atentátníků. Důkazy, že Jamajčan žil v Aylesbury poskytla forenzní analýza.

První sebevražedné atentáty v Evropě

Šéf Scotland Yardu Ian Blair dnes potvrdil, že útoky z minulého čtvrtka, při nichž v metru a autobuse zahynulo nejméně 52 lidí a více než 700 bylo zraněno, provedli čtyři sebevrazi. Jedná se o první sebevražedné atentáty v Evropě.

Policie, která v noci zasahovala v rámci vyšetřování v Aylesbury, se podle tisku obává, že na svobodě stále je nějaký muž s bombou. Vyšetřovatelé přitom upozorňují, že dosud nevědí, kolik pachatelů bylo. Předpokládají, že se na přípravě čtyř útoků podílelo více lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám