Hlavní obsah

Po převržení člunu v rakouské jeskyni zemřelo 5 lidí

– VÍDEŇ

Pět osob v pondělí odpoledne zahynulo při nehodě výletního motorového člunu v Rakousku. Loď s 29 lidmi na palubě se ze zatím nejasných příčin převrátila na jezeře v jeskyni Hinterbrühl, zhruba 150 metrů od břehu. Oznámila to agentura APA.

Foto: Hana Szotkowská

Během zákroku se použijí tři kříže, které komunikují s infračerveným světlem na navigačním přístroji OrthoPilot.

Článek

Z vody, která má pouze sedm stupňů Celsia, záchranáři vytáhli pět osob bez známek života a bezúspěšně se je snažili oživovat více než jednu hodinu.

Čtyři ženy a jeden muž z turistické skupiny z německého Severního  Porýní-Vestfálska se pravděpodobně utopili. Ostatní podchlazené výletníky převážejí vrtulníky do okolních nemocnic.

Počet mrtvých nemusí být navíc konečný. Zatím není známo, zda převržený člun, jež se záhy potopil, někoho z výletníků nepohřbil. Úřady naopak poopravily původně udávaný počet turistů na člunu. Ze 32 osob ho snížily na 29. Soupiska se rozcházela s lidmi, kteří se nakonec nalodili.

Záchranné práce probíhaly podle rakouského rozhlasu za mimořádně těžkých podmínek. Přístup do jeskyně je možný jen úzkým tunelem. Příčiny nehody nejsou známé.

Oblíbená atrakce Hinterbrühl leží zhruba dvacet kilometrů od Vídně. Ročně ji navštíví téměř čtvrt miliónu osob.

Podzemní jezero, největší svého druhu v Evropě, je hluboké zhruba dva metry. Jeskyně má pohnutou minulost. Za druhé světové války ji používali nacisté jako utajovanou leteckou továrnu spojenou se základnou. 

Reklama

Výběr článků

Načítám