Hlavní obsah

Pentagon: Korán na Guantánamu splachovali vězni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká armáda v pátek poprvé přiznala hanění Koránu na základně Guantánamo na Kubě. Jeden voják tam v rozporu s předpisy do posvátné knihy muslimů úmyslně kopal. Pentagon zveřejnil i další čtyři případy jejího hanění ze strany Američanů. Tvrdí ale, že splachování Koránu do toalety, jak uvedl časopis Newsweek, se dopouštěli sami vězni.

Článek

Americké ministerstvo obrany uvedlo, že Korány několika vězňů byly namočeny vodou a že moč jednoho z dozorců postříkala zajatce a také jeho knihu. Jeden z vyšetřovatelů při výslechu na Korán dokonce šlapal.

V posledním případě se zjistilo, že na vazbě jedné knihy byla napsána dva vulgarismy v angličtině; Pentagon zároveň nevyloučil ani možnost, že je na tam napsal úmyslně sám zajatec.

O pěti případech "zneužívání" Koránu informoval koncem května velitel věznice generál Jay Hood. Odmítl ale specifikovat způsoby, jakými byla posvátná kniha muslimů znesvěcována. Řekl jen, že to nebylo splachování do záchodu.

Newsweek se omluvil

Hanění posvátné knihy muslimů popsal v jednom ze svých květnových čísel časopis Newsweek. Ten uvedl, že Američané nejméně jednou Korán spláchli do záchodu. Text vyvolal v Afghánistánu nejsilnější protiamerické demonstrace od roku 2001. Při střetech s tamní armádou zahynulo nejméně 16 lidí. [celá zpráva] Rozsáhlé protesty zachvátily i sousední Pákistán i další muslimské země.

Newsweek se za článek po tlaku Pentagonu omluvil. Zprávu označil za nepodloženou a stornoval ji. Zdroj, který původně o incidentu informoval, totiž odmítl popis incidentu znovu potvrdit. [celá zpráva

Pentagon tvrdí, že Korán se do toalety pokusili třikrát spláchnout sami vězni, a to například v únoru 2004 a v lednu 2005. Americká armáda dále uvedla, že vězni ve 12 případech porušili posvátnost knihy, mimo jiné na ní spali, trhali z ní listy nebo na ní močili. Pentagon tvrzení opírá o svědectví svých vojáků.

Vězni bez práv a soudů

USA dodaly na Guntánamo podle svých slov od ledna 2002 více než 1600 kusů Koránu. Jeho hanění přičítají protestu vězňů proti zadržování.

Na americké základně na Kubě je nyní v zajetí kolem 540 mužů. Řada z nich tam pobývá už od konce roku 2001. Američané je viní z terorismu, nepřiznali jim práva vycházející z mezinárodních úmluv. Dosud nezahájili také ani jediný soudní proces s obviněnými. Naopak několik desítek osob v minulosti bez vysvětlení a omluvy propustili

Anketa

Věříte, že Pentagon mohl prošetřit "kauzu Korán" nezávisle?
Ano
23,1 %
Ne
76,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 290 čtenářů.

Příklady hanění Koránu na Guantánamu:

  • v únoru 2002 si jeden z vězňů stěžoval na to, že americký voják kopal Korán z jedné cely do druhé
  • v červenci 2003 se vyšetřovatel omluvil vězni z to, že při výslechu šlápl na Korán; hříšník dostal později výpověď za "nepřijatelné chování a neschopnost podrobit se příkazům".
  • v srpnu 2003 vhodil jeden z amerických vojáků do několika cel balóny s vodou, promáčel Korány dvou vězňů. Téhož měsíce si jeden ze zadržených mužů stěžoval na to, že má do Koránu vepsaná dvě vulgární anglická slova. Pentagon tvrdí, že může lhát - umí totiž jak arabsky, tak anglicky.
  • v březnu 2005 si stěžoval vězeň, že byl pomočen, když ležel nedaleko ventilace. Zasažen měl být i jeho Korán. K činu se přiznal americký voják. Omylem se prý vymočil nedaleko ventilace. Vězeň následně dostal čisté oblečení i novou svatou knihu. Hříšník byl přeložen na bránu, aby se vzdálil zadrženým.

Zdroj CNN

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám