Hlavní obsah

Pentagon: Atta dostal peníze od iráckého konzula v Praze

Právo, ČTK, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/PRAHA

Předpokládaný koordinátor teroristických útoků ve Spojených státech ze září 2001 Muhammad Atta měl být financován z peněz uvolněných z tajných fondů iráckých tajných služeb v Praze. Uvádí se to v tajném memorandu ministerstva obrany USA, o němž v posledním čísle informuje americký konzervativní týdeník The Weekly Standard.

Foto: HZS Jihočeského kraje
Článek

Již v říjnu 2001 se prostřednictvím českého ministra vnitra Stanislava Grosse dostala na veřejnost informace, že Atta se v česku setkal s iráckým diplomatem a zároveň tajným agentem Ahmadem Chalílem Ibráhímem Sámirem al-Aním. Později o tom v USA hovořil i tehdejší premiér Miloš Zeman.

Z hypotézy českých tajných služeb vycházejí i autoři americké analýzy. "Při jedné z těchto schůzek Aní nařídil finančnímu důstojníkovi IIS (irácké zpravodajské služby), aby vydal Attovi fondy z pražské kanceláře IIS," pokračuje memorandum z 27. října, které zaslal zpravodajskému výboru amerického Senátu náměstek ministra obrany Douglas Feith. Jeho zpráva však nepotvrzuje, že se převod peněz uskutečnil - uvádí jen, že důstojník IIS k němu vydal příkaz.

Týdeník Respekt nedávno napsal, že Atta v Praze v dubnu 2001 nejspíš byl. "Česká tajná služba dostala od svého informátora hlášku, že irácký konzul al-Aní se má v Česku sejít s nějakým významným arabským studentem" z Hamburku - což je informace, která byla dodnes přísně tajena," uvedl Respekt. "BIS schůzku monitorovala - muži se sešli v jedné pražské restauraci osmého dubna večer. Dodnes není jisté, zda oním hamburským studentem" byl Atta. Nicméně opět: tři dny po této schůzce přišlo na Attovo floridské konto sto tisíc dolarů."

Informace jsou protichůdné

Ústřední zpravodajská služba (CIA) může potvrdit dvě Attovy návštěvy v Praze - v prosinci 1994 a červnu 2000, tvrdí memorandum. "Informace týkající se dalších dvou návštěv - 26. října 1999 a 9. dubna 2001 - jsou komplikované a někdy protichůdné, a CIA a Federální úřad pro vyšetřování (FBI) nemohou potvrdit, že se Atta sešel s IIS. Český ministr Gross na svých informacích trvá," cituje The Weekly Standard z materiálu.

Především domnělá schůzka z dubna 2001 měla být přitom podle mnoha amerických "jestřábů" důkazem o spojení mezi Saddámovým režimem a teroristickou sítí al-Kajdá. Ačkoliv šlo o jeden z hlavních argumentů pro jarní invazi amerických sil do Iráku a svržení bagdádské moci, jednoznačné důkazy o zmíněné vazbě neexistují.

Předpokládané pražské aktivity Egypťana Atty a jeho údajné kontakty se zdejšími Iráčany jsou v amerických médiích horkým tématem už dva roky. V neprospěch "pražské stopy" vedoucí k teroristickým útokům někteří autoři citují poznatky amerického FBI, podle nichž Atta v dotyčné době vůbec nemohl být v Evropě.

Al-Aního Američané v červenci zatkli v Iráku. Na veřejnost se však od něj ani z archívů svrženého iráckého režimu nedostaly žádné informace, jež by důležitou roli Prahy v přípravě teroristických útoků s třemi tisíci oběťmi potvrzovaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám