Hlavní obsah

Paul Davis Ryan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ČTK/AP
Článek

Paul Davis Ryan je bývalý americký republikánský politik, mezi lety 2015 a 2019 předseda Sněmovny reprezentantů, což je dolní komora amerického Kongresu. Do Kongresu byl zvolen už v roce 1999 ve svých 28 letech. Pro prezidentské volby v roce 2012 si ho kandidát Republikánské strany Mitt Romney vybral jako viceprezidenta, ale neuspěli, vyhrál Barack Obama.

Paul Ryan se narodil v Janesvillu ve státě Wisconsin 29. ledna 1970 do katolické rodiny. Po studiích politologie a ekonomie na Miamské univerzitě v Ohiu v roce 1992 pracoval pro rodinnou stavební firmu, než odešel do Washingtonu, kde strávil více než polovinu svého dospělého života.

Už během studia pracoval pro wisconsinského senátora Boba Katsena a jako dobrovolník se zapojil také do kampaně někdejšího předsedy Sněmovny reprezentantů Johna Boehnera. Později psal prohlášení a projevy pro organizaci Empower America, později známé pod hlavičkou FreedomWorks. Organizace prosazuje menší roli státu ve všech sférách veřejného života včetně ekonomiky.

V souvislosti s těmito postoji Ryana veřejně kritizovali zástupci katolické Georgetownské univerzity. V otevřeném dopisu ho varovali, že vláda se nesmí „obrátit zády k těm nejzranitelnějším“.

Foto: Brian Snyder , Reuters

Paul Ryan

Paul Ryan byl poprvé zvolen do Kongresu v roce 1999. Působil jako člen rozpočtového výboru sněmovny a posléze stanul v jeho čele.

Proslul mimo jiné jako autor alternativního návrhu státního rozpočtu, který předpokládal osekání státních výdajů na dřeň a současné snížení daní. Plán nazvaný Cesta k prosperitě navrhoval omezení výdajů ze státní pokladny o šest biliónů dolarů (asi 116 biliónů korun) v příštích deseti letech a snížení daně pro korporace na polovinu.

Plán odrážel Ryanův názor, že jedinci by měli být samostatní a stát by jim neměl pomáhat. Ryan údajně k tomuto postoji došel po smrti otce, jenž zemřel, když bylo synovi 16 roků, načež se mladík musel postarat o sebe sám.

Tato Ryanova image ekonomického liberála ale nebyla bez poskvrny. Kritici argumentovali, že vystudoval se státní podporou za dávky za zesnulého otce, v roce 2008 podpořil státní podporu zkrachovalých bank a jeho kancelář lobbovala za federální pomoc do Wisconsinu. To poslední Ryan popřel.

Ryan zastává konzervativní stanoviska i v sociální oblasti. V minulosti hlasoval proti adopcím dětí homosexuály i proti sňatkům osob stejného pohlaví a pokusům liberalizovat potraty. Naopak se podílel na návrzích zákonů definujících člověka i s ústavními právy od momentu zplození. Ryan vystupoval také proti přísnější kontrole zbraní a hlasoval pro bariéru proti běžencům podél hranice s Mexikem.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Paul Ryan (uprostřed) s manželkou Jannou a kandidátem na prezidenta Mittem Romneym během kampaně

V roce 2012 si ho za svého budoucího viceprezidenta vybral prezidentský kandidát Mitt Romney. Mladistvě vyhlížející Ryan měl Romneyho kampani dodat dynamičnost a uspokojit konzervativnější spolustraníky a voliče, kteří Romneymu nebyli nakloněni.

Mimo jiné mu měl pomoci vyhrát ve Wisconsinu, což se však nepodařilo a ve Wisconsinu stejně jako v celých volbách nakonec dominoval Barack Obama.

Foto: Profimedia.cz

Paul Ryan během televizní debaty s Obamovým viceprezidentem Josephem Bidenem

Od října 2015 do ledna 2019 byl Ryan předsedou Sněmovny reprezentantů. Byl tak třetím nejvýše postaveným ústavním činitelem v zemi, po prezidentovi a viceprezidentovi. V roce 2018 oznámil, že po skončení mandátu už znovu do Sněmovny reprezentantů kandidovat nebude, následně přešel do soukromé sféry. Přednáší také jako hostující profesor na University of Notre Dame v Indianě.

Paul Ryan je ženatý, s právničkou a expertkou na daně Jannou Littleovou, jejíž bratranec Daniel Boren z Oklahomy zastupoval ve Sněmovně reprezentantů konkurenční demokraty, má tři děti - Lizu, Charlese a Samuela.

Ryan se aktivně roky věnuje cvičebnímu programu kombinujícímu posilování, bojová umění, jógu a kondiční cvičení a snaží se o zdravé stravování, protože jeho otec i děd zemřeli na infarkt už po padesátce. V minulosti běžel i maraton.

Články k tématu