Hlavní obsah

Partnerství se severokorejskou univerzitou vyloučila i univerzita z Bratislavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Po pražské Univerzitě Karlově odmítla údajnou spolupráci se severokorejskou Univerzitou Kim Ir-Sena, ať už současnou, či v minulosti, i bratislavská Komenského univerzita. Na dotaz Novinek to potvrdila mluvčí Nikoleta Janková. Kim-Irsenova univerzita se na svých stránkách chlubí sesterským vztahem s celou řadou dalších západních škol, které to popírají.

Foto: Profimedia.cz

Univerzita Komenského v Bratislavě

Článek

„Univerzita Komenského nemá žádnou aktuálně platnou smlouvu a neeviduje žádnou formu spolupráce s žádnou severokorejskou univerzitou,” reagovala na dotaz Novinek mluvčí Komenského univerzity Nikoleta Janková.

Na oficiálních stránkách severokorejská univerzita v Pchjongjangu zmiňuje instituce, které „byly nebo jsou” jejími sesterskými univerzitami.

Jak u pražské Univerzity Karlovy, tak u bratislavské Univerzity Komenského je v závorce dopsáno „tehdejší Československo”, což naznačuje, že k údajnému partnerství mělo dojít za minulého režimu.

Foto: ryongnamsan.edu.kp

Seznam údajných partnerských univerzit

Jenže ani to Komenského univerzita nepovažuje za pravdivé. „Nemáme k dispozici žádné relevantní údaje o spolupráci teď ani v minulosti, víc podkladů jsme nenašli ani po nahlédnutí do našich archivů,” napsala Novinkám Janková.

Podle německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle je pravděpodobným vysvětlením to, že vzdělávací instituce byly bez svého vědomí zataženy do propagandy tamní komunistické diktatury.

Smažte nás, vyzvala Univerzita Karlova

Jakékoli podezření o spolupráci s Kim-Irsenovou univerzitou popřela i Univerzita Karlova (UK), která zároveň Severokorejce požádala, aby je ze seznamu údajných partnerů odstranila.

Severokorejská univerzita se chlubí spoluprací s Univerzitou Karlovou. Ta o ničem neví

Evropa

„Byli jsme informováni před časem bezpečnostními službami ministerstva zahraničí, že jsme uvedeni jako spolupracující instituce zmíněné univerzity.

Na onu univerzitu šlo ze strany UK několik mailů, aby nás odebrali z onoho seznamu a stejně tak o to žádalo oficiálně i ministerstvo,” řekl Novinkám mluvčí Václav Hájek.

Severokorejská univerzita dosud na výzvy nereagovala.

Bezpečnostní rada OSN v roce 2016 schválila sankce, které vědeckou spolupráci s institucemi zřizovanými KLDR striktně omezují. Důvodem je obava, že by mohlo dojít k přenosu citlivých informací, například v souvislosti s vývojem zbraní hromadného ničení.

Reklama

Výběr článků

Načítám