Hlavní obsah

Papežovu cestu na Slovensku doprovázejí obavy o jeho zdraví

Novinky, Ivan Vilček, Bratislava
BRATISLAVA

Papež Jan Pavel II. navzdory zdravotním potížím pokračuje v pastorační cestě po Slovensku. "Program návštěvy bude dodržen. Je však možné, že některé jeho části budou zkráceny," připustil mluvčí Konference biskupů Slovenska Marián Gavenda. Návštěvu Svatého otce provázejí i skandály, mj. na místa akreditovaných novinářů ochranka umístila své příbuzné.

Článek

Při pátečním odletu do Banské Bystrice, kde papež odsloužil mši svatou, už dokázal první muž katolické církve nastoupit do letadla sám, a to s mírnou podporou pobočníků. Speciálně upravený stroj Boeing 737 Slovenských aerolinií poté přistál na Sliači a dvacet kilometrů do Banské Bystrice překonal papež v papamobilu.

Druhý den návštěvy jinak nepřeje Svatému muži počasí a v Banské Bystrici vytrvale prší, což opět vyvolalo obavy o papežovo zdraví. Do kolony byla proto zařazena sanitka a připravena je také jednotka intenzivní péče místní Rooseveltovy nemocnice.

Věřící příjižděli celou noc

Na bánskobystrickém náměstí papeže uvítaly tisíce věřících jásotem a potleskem. Lidé zaplnili nejen centrální náměstí, ale i okolní ulice. Mezi věřícími byly desítky tisíc poutníků z Polska. Ti přijížděli na Slovensko po celou noc. Poláci chtějí navštívit také sobotní mši slouženou Janem Pavlem II. v Rožňavě. Svou pastorační cestu papež ukončí v neděli v Bratislavě.

Papež se v průběhu návštěvy mimo jiné jasně vyjádřil proti interrupcím. Při audienci poděkoval slovenskému prezidentovi Rudolfu Schusterovi, že vetoval návrh interrupčního zákona. Právě tato novela způsobila napětí ve slovenské vládní koalici a před návštěvou hlavy katolické církve rozdělila zdejší společnost.

Místo novinářů příbuzní

O mezinárodní skandál se ve čtvrtek postarala slovenská ochranka, když při krátké zastávce papežovy kolony v bratislavské městské části Rača nepustili do vymezené části akreditované novináře.

Tento prostor totiž zaplnili jejich rodinní příslušníci. "Pokud se tyto informace potvrdí, viníky potrestám," uvedl šéf Úřadu na ochranu ústavních činitelů Ján Packa.

Petržalka v napětí

Obavy z průběhu nedělní závěrečné mše na největším bratislavském sídlišti Petržalka mají jeho obyvatelé. Očekává se příchod až 200 tisíc věřících a Bratislava pravděpodobně zažije dopravní kolaps. "Musel jsem zaparkovat svůj automobil daleko od domu. Slíbili mi, že parkoviště budou stráženy, tak doufám, že vůz v neděli večer najdu," říká Jozef, který bydlí v blízkosti místa konání mše. Někteří obyvatelé Petržalky se v obavách z chaosu rozhodli raději odjet na víkend na venkov. "Asi nebudu vůbec vycházet ven," konstatuje další obyvatelka Petržalky.

Radost z celé akce měly ale petržalské děti, které v pátek nemusely do školy. Policie už několik dní předem kontrolovala okolní domy, zajímala se o víkendové návštěvy a prohlížela prostory domů. Obyvatelům muži zákona nedoporučili dlouho stát u oken a pozorovat mši dalekohledy. Ostřelovači rozmístěni na okolních střechách by totiž na záblesk skla dalekohledu mohli zareagovat střelbou.

Reklama

Související témata:

Související články

Papeži prý vyhrožují na Slovensku zabitím

V průběhu nadcházející návštěvy na Slovensku může být Jan Pavel II. ohrožen atentátníkem, který minulý týden telefonicky vyhrožoval jeho zabitím. Přiznal...

Výběr článků

Načítám