Hlavní obsah

Papež z okna požehnal věřícím, mluvili za něj jiní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN

Na závěr dnešní velikonoční bohoslužby, kterou na Svatopetrském náměstí v Římě celebroval v zastoupení papeže Jana Pavla II. vatikánský státní sekretář, kardinál Angelo Sodano, se vážně nemocný papež objevil na zhruba deset minut v okně své rezidence. Pokoušel se mluvit a gestikuloval, žádná slova z jeho úst ale nevyšla.

Článek

Tradiční poselství, které pronášel v uplynulých 26 letech za něj pronesl Sodano. Poselství obsahovalo především přání míru pro všechna ohniska napětí ve světě. "Mír zemím Blízkého východu a Afriky, protože i tam stále trvá krveprolévání. Mír celému lidstvu, které je stále vystaveno nebezpečí bratrovražedných válek," uvádí poselství, které rovněž vyzývá k solidaritě s chudými na celém světě.

Velikonoční mše je z hlediska církve vyvrcholením oslav velikonočních svátků.

Do poslední chvíle nebylo jasné, zda se papež naživo objeví, nebo, podobně jako v pátek, bude s věřícími jen prostřednictvím televizního přenosu. Papež byl nakonec v okně asi deset minut, během této chvíle mohutně gestikuloval rukama, chvílemi se zdálo, že chce vstát. Po chvíli se v okně zatáhla záclonka a papež zmizel.

Během vigilií se papež neobjevil

Při páteční křížové cestě v římském Koloseu se Jan Pavel II. dal k obřadu několikrát připojit ze své soukromé kaple a věřící ho mohli alespoň zahlédnout na obřích obrazovkách. Papež však byl vidět jen na záběrech ze strany a zezadu, což vyvolalo úvahy o možném zhoršení jeho zdravotního stavu. Sobotní velikonoční vigilii sledoval v televizi a nepřipojil se k ní ani symbolicky prostřednictvím videomostu.

Čtyřiaosmdesátiletý Jan Pavel II., který dlouhodobě trpí Parkinsonovou nemocí a artritidou, podstoupil 24. února chirurgický zákrok, tracheotomii, kvůli dýchacím problémům. V polovině tohoto měsíce byl navzdory přání lékařů propuštěn do domácího ošetřování, ale jeho rekonvalescence se zjevně protahuje. Začátkem týdne se dokonce objevily spekulace, že jeho zdravotní stav je velmi vážný.

Reklama

Související témata:

Související články

Papež sledoval křížovou cestu v televizi

Poprvé bez osobní účasti papeže Jana Pavla II. se v pátek večer sešli katoličtí představitelé a tisíce věřících v tradičním velkopátečním procesí křížové cesty...

Výběr článků

Načítám