Hlavní obsah

Palestinští sebevrazi zabili v Tel Avivu 22 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Nedělní útok dvou palestinských sebevrahů v centru izraelského Tel Avivu si podle upřesněných čísel vyžádal 22 lidských životů. Zahynuli i atentátníci. Více než 100 lidí utrpělo zranění. K útoku se přihlásila organizace Islámský Džihád a militantní palestinská organizace Brigáda mučedníků od Al-Aksá.

Článek

Sedm osob podlehlo svým zraněním v nemocnici, kam byly převezeny. Dalších 17 těl, mezi nimi i těla obou atentátníků, bylo nalezeno na místech činu. Jde o první sebevražedný pumový útok v Izraeli za šest týdnů. Odehrál se tři týdny před všeobecnými volbami, v nichž má být 28. ledna zvolen nový izraelský premiér, a to v době, kdy je pro mnohé Izraelce po více než dvou letech palestinského povstání bezpečnost to nejdůležitější.

Udeřili v rušném centru

Teroristé udeřili v 18:30 místního času, kdy bylo centrum města přeplněno lidmi. Nálože explodovaly v oblasti starého autobusového nádraží a nedaleké pěší zóny ve vzdálenosti 200 metrů od sebe. "Ke dvěma výbuchům došlo v souběžných ulicích. Je to místo, kde je mnoho zahraničních pracovníků," řekl izraelskému rozhlasu šéf telavivské policie Jossi Sedbon.

"Spadl na mě kus zdi a zasypalo mě sklo," řekl místní holič Jicchak Teva, který v okamžiku exploze zrovna stříhal zákazníka. "Zavřel jsem krám a vtom se ozval druhý výbuch," dodal.

"Spatřil jsem muže bez nohy. Viděl jsem hrozné věci, lidi bez končetin, na zemi ležely prsty," popisoval místo útoku jeden z očitých svědků.

Podle televize evakuaci raněných ztěžovaly dopravní zácpy v úzkých uličkách nedaleko míst výbuchů. Sanitky stály ve frontě, aby se do oblasti dostaly. Místní obyvatelé odnášeli raněné do čekajících vozidel. Pomáhali také kolemjdoucí, kteří si udělali provizorní nosítka ze dveří, které vysadili ze závěsu.

Útok odsoudila i samospráva

Mluvčí izraelské vlády David Baker útok odsoudil a oznámil, že Izrael "bude proti palestinskému terorismu i nadále ze všech sil bojovat".

Atentát odsoudila i palestinská správa. V prohlášení uvedla, že bude rázně stíhat ty, kdo si útok na izraelské civilisty objednali. Podobně reagoval americký prezident George Bush. Prezident "odsoudil tento brutální teroristický čin nejrozhodnějšími slovy", uvedl mluvčí. "Někdo chce zmařit mírový proces, ale prezident se nenechá odradit," dodal.

Předešlý pumový útok v izraelském městě byl proveden 21. listopadu, kdy palestinský sebevražedný atentátník vyhodil do vzduchu autobus v Jeruzalémě. O život tam přišlo kromě útočníka 11 cestujících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám