Hlavní obsah

Palestinští policisté obsadili parlament, Izrael požaduje odzbrojení Hamásu

Právo, DPA, ČTK, nek
JERUZALÉM

Na 40 palestinských policistů obsadilo v pondělí na půl hodiny budovu parlamentu v Gaze. Zavřeli za sebou bránu do objektu, stříleli do vzduchu a zaujali pozice na střeše. Před odchodem z komplexu ujistili, že jsou připraveni se zbraní zabránit tomu, aby se bezpečnostních jednotek zmocnil radikální Hamás, který zvítězil ve volbách.

Článek

Podle konečných výsledků Hamás v novém parlamentu obsadí 74 křesel, zatímco dosud vládnoucí Fatah 45, tedy o dvě více než tvrdily předběžné výsledky. Bude mít ve 132členném parlamentu potřebnou třetinu, aby mohl zablokovat pokusy Hamásu o změnu palestinské ústavy. Hamás už uvažuje, že by nová legislativa vycházela z islámského práva šaríja, i když ji nemíní uplatňovat striktně, nezavře prodejny alkoholu a nebude trvat na tom, aby muži a ženy na veřejnosti byli od sebe odděleni. 

Izrael požaduje odzbrojení Hamásu

Izraelský kabinet  v neděli určil podmínky, za nichž je ochoten jednat s příští palestinskou vládou, kterou by po středečním volebním vítězství měla vést radikální islámská organizace Hamás. Úřadující izraelský premiér Ehud Olmert zdůraznil, že Hamás se musí zříci násilí a musí proběhnout odzbrojení extremistických skupin. Požadoval rovněž, aby Hamás zrušil svou chartu, v níž vyzývá ke zničení Izraele, a uznal dřívější izraelsko-palestinské dohody.

"Tyto principy uznává i mezinárodní společenství. Nemám proto v úmyslu dělat nějaké kompromisy," zdůraznil Olmert. Hamás v sobotu naznačil, že je ochoten uznat instituci samosprávy, i když vzešla z předchozích mírových dohod. Zbraní se prý ale vzdát nehodlá a chce pokračovat v boji proti izraelské okupaci.

Izrael současně oznámil, že nevydá povolení k pohybu přes své území některým členům Hamásu zvoleným za poslance. "Ukažte mi jedinou zemi, která by umožnila průjezd svým územím někomu, kdo zastupuje vražednou a teroristickou organizaci," řekl Raanan Gilad z ministerstva obrany. Nejmenovaný zástupce izraelské vlády agentuře AFP upřesnil, že povolení pro lidi z Hamásu bude posuzováno případ od případu. Zákaz se bude týkat hlavě těch, kdo jsou spojeni s terorismem.

Vůdce izraelské opozice a bývalý premiér Benjamin Netanjahu včera požadoval zastavení všech finančních transferů pro palestinskou samosprávu. "Absurdita má své meze: nelze financovat skupinu, která proklamuje naši zkázu," řekl Netanjahu rozhlasu.

Víkendové střety Fatahu s Hamásem

Na palestinských územích přetrvávala o víkendu napjatá situace vyvolaná zklamáním stoupenců hnutí Fatah z porážky. V Ramalláhu pochodovaly ulicemi stovky demonstrantů, kteří stříleli do vzduchu a požadovali odstoupení vedení Fatahu. Někteří pronikli až do sídla předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. Skupiny ozbrojenců a policistů nakrátko obsadily i budovy parlamentu v Ramalláhu a v Gaze. Většina z 58 000 palestinských policistů se hlásí k Fatahu.

Protesty přívrženců Fatahu doprovázené střelbou do vzduchu se konaly také v Betlémě či Nábulusu a v dalších městech. "Ukážeme Hamásu, jak se chová opoziční strana," uvedl v Ramalláhu stoupenec Fatahu, jenž vyšplhal na střechu parlamentu.

Jeden z velitelů ozbrojené složky Fatahu řekl, že Brigády mučedníků od al-Aksá nebudou dodržovat klid zbraní vůči Izraeli. "Teď, po volbách, nás příměří nezavazuje. Obrátíme své zbraně proti Izraeli a zkorumpovaným lidem (z Fatahu)," pohrozil.

Hamás pro spojení ozbrojených křídel

Exilový vůdce Hamásu Chálid Mišal v sobotu řekl, že Hamás je připraven spojit své ozbrojené oddíly s ozbrojenými křídly dalších palestinských skupin a společně je pověřit "obranou Palestinců proti agresi". Hamás je podle něj připraven zaujmout "realistický postoj" k mírovým dohodám z Osla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám