Hlavní obsah

Palestinský parlament složil přísahu, Hamas sestaví vládu

– RAMALLÁH

V Ramalláhu na západním břehu Jordánu složil v sobotu přísahu nový palestinský parlament, kde má většinu radikální hnutí Hamas. Palestinský prezident Mahmúd Abbás vzápětí Hamas podle očekávání požádal, aby sestavil vládu a zároveň požádal, aby dodržoval mírové dohody a s Izraelem jednal.

Článek

Hamas potvrdil, že předloží Abbásovi nominaci vůdce hnutí Hamas v pásmu Gazy Ismáíla Haníji na funkci premiéra. Očekává se, že Abbás vyzve vůdce Hamasu, aby se vyslovili pro příměří s Izraelem.

Hamas si klade za cíl zničení židovského státu; Američané i Evropská unie mají hnutí na svých seznamech teroristických organizací. EU a USA požadují od Hamasu uznání Izraele a složení zbraní jako podmínku pro zachování své finanční podpory palestinské správě. Izrael odmítá s Hamasem jednat, dokud se vláda tohoto hnutí nezřekne násilí a neuzná židovský stát.

Hamas je ale údajně ochoten jednat s Izraelem jen o dlouhodobém příměří, nikoli o uznání. Hamas chce do začátku března sestavit vládu a zveřejnit její politický program. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám