Hlavní obsah

Palestinský atentátník zabil v Tel Avivu devět lidí

ČTK, Novinky, Haaretz
TEL AVIV

Palestinský sebevražedný atentátník zabil nejméně devět lidí a dalších 60 osob zranil, když se v pondělí odpálil v blízkosti starého autobusového nádraží v jižní části Tel Avivu. Na místo okamžitě dorazily sanitky. Záchranáři poskytovali zraněným první pomoc na chodníku. Podle záchranářů se atentátník pokusil vyhodit do vzduchu restauraci, která se stala terčem útoku už letos v lednu.

Článek

Jeden z očitých svědků Jisrael Jakov stál nedaleko manželského páru s dětmi, když se atentátník odpálil: "Otec byl v šoku. Snažil se sehnat dohromady děti, které křičely ´mami, maminko´. Žena ale neodpovídala, byla mrtvá. Byla to šokující scéna."

Policisté okamžitě zahájili pátrání po vozidle, které odjelo z místa krátce před výbuchem. Později policie zadržela na západním břehu Jordánu automobil se třemi Palestinci podezřelými ze spoluúčasti na atentátu.

K útoku se přihlásily dvě organizace

K odpovědnosti se přihlásily dvě palestinské organizace: Islámský džihád a  Brigády mučedníků od al-Aksá, což je ozbrojená složka Fatahu. Prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás atentát odsoudil.

Hnutí Islámský džihád tvrdí, že atentát spáchal 21letý Sami Salim Mohammed Hammed z Džanínu na západním břehu Jordánu. Nepotvrdily se tak předchozí zprávy, které naznačovaly, že atentátníkem mohla být žena.

Anonymní zdroj, který přihlásil Islámský džihád k útoku, prohlásil, že Palestinci si dnes pochody a manifestacemi připomínají Den vězňů. Vyjadřují při něm solidaritu s asi 9000 Palestinci zadržovanými v izraelských věznicích.

V neděli předák teroristického hnutí Islámský džihád Ramadan Šalla varoval Izraelce, že jeho organizace vyvíjí "neutuchající snahu" o infiltraci sebevražedných atentátníků ze Západního břehu Jordánu na území Izraele.

"Neustávající hon na členy našeho hnutí odporu může naší snahu zpomalit, ale nikdy ji nezastaví," stojí v prohlášení na webových stránkách organizace.

První atentát od nástupu Hamásu

Pondělní atentát je prvním teroristickým útokem v Izraeli od doby, kdy se před téměř třemi týdny ujalo vedení Palestinské samosprávy militantní hnutí Hamás. Tato organizace udržuje s Izraelem už více než rok křehké formální příměří. Nová palestinská politická reprezentace vedená Hamásem nicméně odmítla útoky proti Izraelským civilistům odsoudit.

Exploze otřásla Tel Avivem pouhé dvě hodiny před plánovaným zvláštním zasedáním parlamentu, který měl na programu inauguraci nových poslanců Knessetu, kteří byli zvoleni v nedávných parlamentních volbách.

Atentátník si k úderu na autobusovém nádraží vybral pátý den významného židovského svátku Pesach, který tento týden využívá mnoho Izraelců k cestování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám