Hlavní obsah

Palestinské volby ohroženy, Izrael odmítá hlasování v Jeruzalémě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Palestinci zruší volby plánované na 25. ledna, jestliže Izrael nedovolí volit Palestincům v Jeruzalémě. Oznámili to ve středu. Jestliže nebudou volby v Jeruzalémě, nebudou "žádné volby", pohrozil palestinský ministr informací Nabíl Šás.

Článek

Kancelář premiéra Ariela Šarona uvedla, že vláda od ledna změnila názor. Tehdy umožnila volit Palestincům v Jeruzalémě. "Pro palestinské volby nepovolíme v Jeruzalémě otevřít žádné volební místnosti," řekl mluvčí kanceláře. Nepůjde to ani ve východní části města, kterou Izrael okupuje.

"Nebudeme tolerovat žádné politické aktivity ve městě. Musíme zabránit jakémukoli útoku na naši suverenitu a na svrchovanost našeho hlavního města, zvláště, když se voleb účastní Hamás," dodal mluvčí.

Volby byly odloženy už jednou, měly se konat 17. července. Abbás dosud tvrdil, že lednový termín je definitivní. Teď však podobně jako v létě čelí tlaku vedení vládního Fatahu, který si přeje hlasování odložit, protože radikální Hamás má velkou šanci na dobrý volební výsledek. "Je to velká odpovědnost a rozhodnutí musí předcházet pečlivá úvaha," řekl Abbás k případnému odkladu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám