Hlavní obsah

Palestinské příměří má mnoho zarytých odpůrců

Novinky, Břetislav Tureček
TEL AVIV

Současný vývoj na blízkovýchodní šachovnici má nejen stoupence v podobě optimistů snících o bratrském soužití Izraelců a Palestinců, ale také mocné odpůrce, v jejichž očích druhá strana nemůže být vedena ničím jiným než záludnými úmysly.

Foto: Jiří Částka, www.fotobanka.net

Valdštejnské náměstí v Jičíně.

Článek

Na izraelské straně se proti jakýmkoliv ústupkům Palestincům staví zejména extrémní pravice a radikální křídlo osadníků, jichž se bude muset velká část - pojede-li mírový proces v narýsovaných kolejích - vystěhovat z okupovaných území. A tak zatímco si izraelský premiér Šaron v úterý zjevně srdečně a s úsměvem tiskl na tiskové konferenci v Jeruzalémě ruku se šéfem palestinské vlády Mahmúdem Abbásem, na ulici demonstrovali židovští radikálové s transparentem "Pověste abú Mázina!", jak je Abbás v regionu jmenován.

Opozice usazená v Sýrii brojí nejvíce

Daleko více je ale slyšet odpůrce pár dní starého příměří z řad Palestinců. "Příměří podepsané Hamásem, Islámským džihádem a Fatahem nenaplňuje ani ty nejmenší požadavky intifády," prohlásil v úterý Ahmad Džibríl, šéf Lidové fronty pro osvobození Palestiny - Všeobecného velení (PFLP-GC), jehož skupina v minulosti proslula řadou důmyslných teroristických útoků. "Jediné, co splňuje, jsou požadavky Američanů a Izraele," dodal s tím, že PFLP-GC bude nadále bojovat proti "sionistickému nepříteli".

Palestinskému vedení se sice podařilo přimět Lidovou frontu pro osvobození Palestiny (PFLP) - další marxistickou frakci oponující stávající formě mírového procesu usazenou v Sýrii - aby nepodnikala žádné protiizraelské útoky. Její šéf Máhir Táhir ale v úterý klid zbraní rovněž tvrdě kritizoval. "Příměří by se mělo domlouvat napříč všemi skupinami," řekl s tím, že palestinská samospráva si činí monopol na zásadní rozhodnutí. Tzv. cestovní mapa, jež by měla vést k trvalému urovnání izraelsko-palestinských vztahů, má podle Táhir za cíl zlomit palestinský odpor, aniž by Palestincům výměnou nabízela jakékoliv podstatné zisky.

Jak se nyní zachová Teherán?

Bezpečnostní experti upozorňují, že Hamás, Islámský džihád i PFLP-GC nemohou vyvíjet svou činnost bez vydatné podpory Teheránu, přičemž Džibrílova skupina je dokonce vydávána za přímý nástroj íránské protiizraelské politiky v Sýrii a Libanonu.

Jak včera napsaly izraelské deníky Ha'arec a The Jerusalem Post , obavy z Íránu na své úterní schůzce se Šaronem otevřeně vyslovil i palestinský premiér. Abú Mázin řekl, že palestinská samospráva nyní považuje za velký problém, že Írán nadále podporuje protiizraelské skupiny a nutí je prý k provádění dalších útoků.

Írán sice odmítl podpořit cestovní mapu, v oficiální rovině ale tvrdí, že palestinské skupiny podporuje pouze morálně coby legitimní odpor proti okupaci. A v pondělí dal Teherán najevo, že nechce bránit naplňování příměří.

"Je to na Palestincích, aby vyjádřili své postoje," řekl podle serveru www.iranmania.com mluvčí ministerstva zahraničí Hamíd Rezá Ásefí. Mluvčí íránské vlády Abdolláh Ramezánzáde prohlásil: "Budeme podporovat legitimní palestinský boj proti okupaci a budeme respektovat všechna rozhodnutí učiněná většinou Palestinců."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám