Hlavní obsah

Palestinci: žádná dohoda o příměří s Izraelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA

Rozhovory palestinských frakcí, které se v posledních čtyřech dnech konaly v Káhiře, skončily v neděli bez jakékoli dohody o příměří s Izraelem. "Rozhovory se dostaly do slepé uličky," sdělil Husam Arafát z Lidové fronty pro osvobození Palestiny (PFLP).

Foto: Vratislav Konečný

Ilustrační foto

Článek

"Nedospěli jsme k dohodě o egyptském návrhu na plné příměří s Izraelem, ani k tomu, abychom dali svolení pro palestinskou správu, aby pokračovala v mírových krocích," dodal. "Byl to neúspěch."

Kurája odjel s prázdnou

S prázdnýma rukama z Káhiry odjel palestinský premiér Ahmad Kurája, který se k rozhovorům v Káhiře připojil s nadějí, že se mu podaří přispět k dohodě o příměří.

Delegáti mají vydat oficiální prohlášení, v němž shrnou výsledky jednání. "V prohlášení nebude zmínka o zastavení útoků na civilisty, ani o příměří," uvedl Sámir Ghúší z PFLP.

Militantní hnutí odmítla příměří

Militantní hnutí Hamás spolu s dalšími čtyřmi palestinskými skupinami odmítlo egyptský návrh na úplné příměří s Izraelem. "Naše konečná odpověď spolu se čtyřmi dalšími frakcemi je, že nejsme připraveni vyhlásit nové příměří," cituje oficiálního činitele Hamásu. Muhammada Nazzála agentura Reuters. Reagoval tak na prohlášení egyptského šéfa špionáže Umara Sulajmána, podle něhož zastavení útoků pouze proti civilistům není dostatečné.

Palestinské frakce oznámily, že se shodly pouze na zastavení sebevražedných útoků v Izraeli. Izraelští oficiální činitelé tento postoj označili za nedostatečné a polovičaté řešení, především proto, že by umožnil pokračování útoků proti izraelským vojákům a osadníkům na okupovaných územích.

Předchozí příměří bylo fraškou

Tři hlavní palestinské radikální skupiny Hamás, Islámský džihád a Fatah vyhlásily dosud jediné příměří letos 29. června. Mělo uklidnit zbraně na tři měsíce. Už po 55 dnech však Hamás a Islámský džihád vydaly komuniké o jeho ukončení, když izraelská armáda zabila předního činitele Hamásu Ismáíla abú Šanaba.

Už týden po vyhlášení příměří se však Islámský džihád přihlásil k sebevražednému atentátu v Jabecu u Tel Avivu. A izraelský atentát na abú Šanaba byl údajnou odvetou za zabití dvaceti lidí při sebevražedném atentátu v jeruzalémském autobuse 19. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám