Hlavní obsah

Palestinci stávkují na protest proti izraelské akci

GAZA/JERUZALÉM

Obyvatelé palestinských území ve středu protestují proti úterním událostem, při nichž izraleská armáda zaútočila na palestinskou věznici v Jerichu. Při generální stávce Palestinců je zavřena většina škol a obchodů. Palestinští únosci už také propustili tři zbývající západní rukojmí, které po úterních událostech vzali. Do země se kvůli napjaté situaci vrací předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Článek

Izraelci v úterý z věznice vyvedli šest hledaných osob a hodlají je postavit před soud. [celá zpráva] Je mezi nimi generální tajemník radikální Lidové fronty pro osvobození Palestiny Ahmad Saadat, který údajně v roce 2001 zosnoval vraždu izraelského politika.

Ozbrojená komanda v úterý v pásmu Gazy napadla západní instituce a zajala devět cizinců. Šest z nich bylo na svobodě po několika hodinách, dva Francouzi a jeden Jihokorejec až ve středu. Kromě generální stávky chtějí Palestinci proti Izraeli protestovat v mnoha městech. Izraelská policie je v pohotovosti.

Většina izraelských komentátorů se shoduje, že úterní desetihodinová akce, do níž armáda nasadila 1000 vojáků, byla úspěšná. Izraelská ministryně zahraničí a spravedlnosti Cipi Livniová prohlásila, že Izrael neměl po odchodu britských a amerických pozorovatelů z věznice jinou možnost, než hledané osoby dostat na své území. Abbás i radikální Hamás, který právě sestavuje vládu, slibovali, že Saadata i ostatní propustí.

Izrael: Saadat byl ve vězení na dovolené

Ze šestice, o niž Izraelcům šlo, byli za atentát na někdejšího ministra cestovního ruchu Rechavama Zeeviho odsouzeni jenom čtyři lidé. Rozsudky od jednoho do osmnácti let byly vyneseny roku 2002, takže některým už vypršely. Přesto zůstávali všichni dále ve vězení. Chtěli se tak vyhnout likvidační akci Izraele. Z téhož důvodu byl ve věznici i Saadat, který za atentát nikdy souzen nebyl a palestinské úřady ho z něj ani neobvinily.

"Byla to rekreace a odpočinek a nikoli vězení," prohlásil izraelský ministr Šaul Mofaz, který o útoku na Jericho rozhodl spolu s úřadujícím premiérem Ehudem Olmertem.

Umírnění Palestinci poukazují na to, že postup Izraelců v Jerichu oslabil Abbásovo postavení na palestinských územích a podpořil radikály včetně Hamásu. V Izraeli akce pomohla Olmertově nové straně Vpřed, které stouply preference pro nadcházející volby. Podle nejnovějšího průzkumu by strana nyní získala až 43 ze 120 parlamentních křesel, tedy nejvíc ze všech politických stran.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám