Hlavní obsah

Pákistánci v ulicích podpořili otce atomové bomby

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Tisíce Pákistánců v pátek v několika městech demonstrovaly proti vládě a veřejnému "ponížení" strůjce pákistánské atomové bomby Abdul Kadíra Chána. Násilné protesty a opozicí svolaná stávka byly reakcí na Chánovo středeční televizní vystoupení, v němž vzal na sebe veškerou odpovědnost za vyzrazení nukleárního tajemství Libyi, Severní Koreji a Íránu.

Foto: Miloš Vokoun
Článek

"Účast na těchto shromáždění je povinností každého vlastence," prohlásil Nasrulláh Sandží, mluvčí opoziční islamistické koalice Muttahida madžlise amal (MMA).

Na demonstraci v Péšávaru vůdce MMA Kází Husajn Ahmad napadl vládu prezidenta Parvíze Mušarafa za to, že se prý podvolila tlaku Washingtonu a zradila špičkového pákistánského vědce.

"Pokud vládce prezentuje národní hrdiny jako kriminálníky, lid proti němu musí povstat," pronesl před několika tisíci rozhořčených demonstrantů.

Karáčí ochromila stávka

Pro Pákistánce je Chán národní hrdinou, který sestrojením nukleární bomby dokázal vytvořit odstrašující prostředek proti sousední, hinduistickými nacionalisty ovládané Indii, která má od konce 90 let rovněž jadernou zbraň.

V Karáčí zůstaly v rámci protestu zavřené školy úřady a nejezdila hromadná doprava. 

V některých místech ale demonstranti i pálili pneumatiky a stříleli do vzduchu. Čtyři lidé byli zraněni, na padesát aktivistů policie zatkla.

Navždy pod dohledem bezpečnosti

Chán byl po dvouměsíčním vyšetřování minulou sobotu sesazen z funkce vládního poradce. Poté, co se přiznal, že v 80. a 90. letech prodával podklady a technologie zmíněným třem zemím, mu Mušaraf ve čtvrtek udělil milost.

Mnoho pozorovatelů i opozičních činitelů proto tvrdí, že shovívavost je proticenou za to, že Chán vzal veškerou vinu na sebe, ačkoliv bez vědomí či podpory tajných služeb prý nemohl nikdy tak citlivé transakce provádět.

Nejmenovaný vládní činitel řekl agentuře AFP, že Chán navždy zůstane v domácím vězení či pod přísným dohledem; vyšlo totiž najevo, že v posledních čtyřech letech vycestoval více než 40krát do Dubaje, kde se stýkal s prostředníky cizích vlád.

"Dostal jen podmínečnou milost a ví, že pokud se pokusí zbraně dál šířit, půjde do vězení," řekl zmíněný pramen.

Mušaraf nechce MAAE vydat dokumentaci

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammad Baradej ve čtvrtek řekl, že Chán nemohl jednat na vlastní pěst a že je "jen špičkou ledovce".

Mušaraf o pár hodin později řekl, že jeho vláda bude s MAAE nadále spolupracovat, o svých jaderných programech jí však nevydá žádnou dokumentaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Pákistánský jaderný fyzik prodával informace

Otec pákistánské jaderné bomby Abdul Kadír Khan byl prý přímo napojen na černý trh s jadernými technologii, které se dodávaly od Íránu a Lybie. S odvoláním...

Výběr článků

Načítám