Hlavní obsah

Pákistán s Indií provedly testy raket země-země

Novinky, Lenka Hloušková, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DÍLLÍ/ ISLÁMÁBÁD

Indie s Pákistánem ve středu nezávisle na sobě provedly zkoušky střel krátkého doletu země-země. Rakety jsou schopné nést jaderné hlavice. Jako první oznámila úspěch testů Indie, krátce na to přišel se stejným prohlášením i její tradiční rival Pákistán.

Foto: Milan Turek

Jizerské noviny vycházejí jjiž pátým rokem

Článek

Indická vláda vyzkoušela svou střelu Prithví na raketové střelnici Čandipur ve východním státě Urísa dnes ráno našeho času. Průběh akce označila za "úspěšný". Krátce poté bez bližších podrobností oznámilo stejné testy pákistánské ministerstvo zahraničí s vlastní střelou Abdalí. Zdejší úřady sdělily, že o záměru včas informovaly svého souseda, a zároveň dodaly, že indické testy byly pro ně "překvapivé".       

Prithví doletí až 150 kilometrů a unese až jednu tunu nálože. Abdalí je naproti tomu schopna zasáhnout cíl až na vzdálenost 200 kilometrů. Obě velmoci jsou prakticky v neustálém sporu od roku 1947. Rozděluje je zejména otázka Kašmíru. Zatím mezi nimi proběhly tři větší války, drobných konfliktů na hranicích ale svedly několik desítek.

Reklama

Výběr článků

Načítám