Hlavní obsah

Pákistán hlásí po zemětřesení už 20 000 mrtvých

ISLÁMÁBÁD

Sobotní velice silné zemětřesení si jen v Pákistánu vyžádalo podle záchranářů 20 000 obětí. Počet zraněných se odhaduje na 41 000. O střechu nad hlavou přišly statisíce lidí. Experti hovoří o nejničivějším zemětřesení v Pákistánu za posledních sto let.

Článek

Navzdory tmě, ledovému větru, hustému dešti a místy i krupobití pokračovaly po celou noc na neděli v oblastech postižených zemětřesením záchranné práce, při nichž se místní obyvatelé v severozápadním Pákistánu a ve východní Indii snažili najít a vyprostit z trosek ty, kteří neštěstí přežili.

Přístup do postižených oblastí komplikují přerušené pozemní komunikace. První záchranáři jsou tak odkázáni na holé ruce a primitivní nástroje. Významnější pomoc je očekávána až dnes. Hovoří se o zřízení leteckých mostů, po kterých bude postupně dopravována.

V neděli dopoledne místního času by měla dorazit také první pomoc ze zahraničí. Americký prezident George Bush oznámil, že americké týmy jsou již na cestě, stejně jako britská letadla se záchranáři včetně pátracích psů. Také OSN již vyslala do Pákistánu své záchranáře a je připravena koordinovat pomoc dalších zemí. Turecko vyslalo dvě vojenská letadla s pomocí, léky a lékaři.

Pákistán požádal o zahraniční pomoc 

Sobotní zemětřesení o síle 7,6 stupně Richterovy škály postihlo Pákistán, sever Indie a Afghánistán. Obrovské škody jsou hlášeny hlavně z Pákistánu. Pákistán již zareagoval na podněty ze zahraničí a založil fond na pomoc obětem zemětřesení, který bude soustřeďovat především mezinárodní finanční příspěvky.

"Založili jsme 'prezidentský záchranný fond' pro oběti zemětřesení, finanční dary jsou vítány," sdělil pákistánský premiér Šaukat Azíz. "Peníze poslouží k nákupu potravin a vody," dodal Azízs tím, že je jeho země připravena plně spolupracovat v poskytování pomoci s Indií, která je otřesy rovněž postižena.

Pákistánské armádní zdroje označily zemětřesení za "národní katastrofu". Celé vesnice byly srovnány se zemí, zničeno bylo množství obytných domů ve městech a došlo k rozsáhlým sesuvům půdy. Bylo přerušeno mnoho komunikací. Hlavní otřesy trvaly asi minutu, následné pak několik hodin.

Zřejmě největší jednotlivou tragedií bude zřícení dívčí školy v severozápadní pákistánské provincii Mansehra, v níž podle prvních zpráv zahynulo 250 děvčat.

Nejpostiženější jsou těžce dostupné oblasti indické a pákistánské části Kašmíru. Mezi oběťmi podle českých zastupitelských úřadů zřejmě nejsou žádní Češi.

Otřesy pocítili i v Indonésii

Epicentrum zemětřesení je asi 95 kilometrů severovýchodně od Islamábádu. První otřes byl v Pákistánu zaznamenán krátce před 9:00 místního času (7:00 SELČ).

Podle pákistánské televize bylo zemětřesení nejsilněji cítit v Islámábádu, panika však vypukla i ve městech Rávalpindí, Lahore, Péšavár a Kvéta poblíž hranice s Afghánistánem. Rovněž v afghánské metropoli Kábulu a dalších městech prchali obyvatelé v panice ze svých domů.

Podle agentury AP byly otřesy zřetelné nejen v severozápadní Indii a Kašmíru, ale i v indickém hlavním městě Dillí. "Bylo to tak silné, že jsem viděl budovy kmitat. Bylo to strašné," řekl agentuře svědek z předměstí metropole. Lidé utíkali z bytů poté, co s nimi postele začaly popojíždět po místnosti.

Asi půl hodiny po otřesech v Pákistánu bylo naměřeno zemětřesení také v indonéské provincii Aceh. Mělo sílu 5,8 stupně Richterovy škály a způsobilo značnou paniku. Aceh byl ohniskem loňské prosincové přírodní katastrofy. Zahynulo tenkrát přes 200 000 lidí, z toho 131 000 v Acehu.

Za zemětřesení může pohyb Indie na sever

Silné zemětřesení způsobil náraz indického subkontinentu do euroasijské tektonické desky. Agentuře AFP to sdělil seizmolog Henri Hassler ze štrasburské vědecké observatoře.

"Indie se posunuje na sever rychlostí dvou centimetrů za rok a způsobuje tím silná zemětřesení. To dnešní bohužel není žádným překvapením. Je to klasický příklad nárazu tektonických vrstev," řekl Hassler.

Pohyb indického subkontinentu trvá několik miliónů let a díky němu se na jeho severním okraji vytvořilo a stále tvoří nejvyšší pohoří světa, Himálaj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám